Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: E-boks ved at komme på benene igen efter otte timer langt nedbrud / AI-pris til BKI Kaffe / KMD skal levere lønssystem til DSB / Elon Musks Starlink-satelitter på vej på mobilnettet

E-boks ved at komme på benene igen efter otte timer langt nedbrud. AI-pris til BKI Kaffe. KMD skal levere lønssystem til DSB. Elon Musks Starlink-satelitter på vej på mobilnettet. Fremadstormende selskab bag krypto-automater skal børsnoteres.

Velkommen til ugens sidste morgen-briefing fra Computerworld, der denne fredag er udvalgt og sammensat af Dan Jensen.

E-boks ved at komme på benene igen efter otte timer langt nedbrud

E-Boks er ved at komme på benene igen efter, at tjenesten gik ned med et brag omkring middag torsdag.

TIl Ritzau oplyser selskabet torsdag aften ved 20:30-tiden, at e-Boks er ved at være være på vej op igen, men at der fortsat kan forekomme ‘noget ustabilitet.’

Selskabet oplyser, at årsagen til nedbruddet skal findes i en opdatering, hvor implementeringen udløste en fejl, der altså gjorde, at brugerne ikke kunne logge ind.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen har nedbruddet hos e-Boks været afledt af en opgradering hos Digital Post onsdag aften, der også udløste problemer hos mit.dk og andre steder.

AI-pris til BKI Kaffe

Aarhusianske BKI Kaffe vinder Industriens Fonds AI-pris 2022 på 200.000 kroner for selskabets anvendelse af kunstig intelligens til at give kaffen den rette smag.

Selskabet får prisen for at være ‘frontløber blandt små og mellemstore virksomheder i arbejdet med kunstig intelligens,” hedder det.

BKI har sammen med Teknologisk Institut fået sat sine kaffeopskrifter på formler. Det betyder, at det nu er algoritmer - og ikke menneskelige kaffesmagere - der sammensætter råkaffen i de forskellige BKI-varianter.

Det er denne anvendelse, som Industriens Fond altså betegner som AI.

“Ved at sætte tal og værdier på kaffens smag har vi kunnet hjælpe BKI med, hvordan de gennem simuleringer kan komme frem til kaffens smag baseret på forskellige typer af blandinger af kaffesorter. Og det giver virksomheden fleksibilitet i indkøbsprocessen og produktionen,” lyder det fra Peter Lemcke Frederiksen, der er senior projektleder ved Teknologisk Institut.

KMD skal levere lønssystem til DSB

KMD skal i de kommende levere lønløsning til DSB, der har omkring 6.500 medarbejdere.

Selskabet meddeler, at det har skrevet kontrakt med DSB om levering af det cloudbaserede KMD Payroll Cloud med levering fra efteåret 2023.

Standardsystemet bliver tilpasset DSB’s specifikke behov og skal integreres med en række af DSB’s nuværende systemer - herunder tidsevalueringssystem og lignende.

KMD skal også levere et kontrolcenter, der skal sørge for at sende DSB-data til eksempelvis Nets, Skat og e-Boks.

Elon Musks Starlink-satelitter på vej på mobilnettet

Det store amerikanske teleselskab T-Mobile er ved at indgå aftale med Elon Musks rumfirma SpaceX om anvendelse af de små Starlink-satellitter til at sikre mobiltelefoni overalt.

Starlink-satellitterne skal anvendes til mobiltelefoni på T-Mobiles eget mobil-spektrum.

I første omgang vil selskaberne teste forbindelserne med en sms-tjeneste, der skal lanceres inden udgangen af 2023.

De meddeler, at målet er at sikre tale- og dataservice overalt og uafhængigt af telemaster - dog i begrænset form, da der er begrænset båndbredde på satelliterne.

“Det betyder inden døde zoner nogen steder i verden for din mobiltelefon,” lyder det fra Elon Musk.

Det er planen, at selskaberne på sigt vil udvide satellit-telefonien til andre lande.

Fremadstormende selskab bag krypto-automater skal børsnoteres

Det fremadstormende amerikanske selskab Bitcoin Depot er på vej mod børsnotering i en handel, der sigter efter prisfastsættelse i omegnen af 885 millioner dollar.

Bitcoin Depot står bag en lang række krypto-pengeautomater (der i USA kaldes for ‘ATM’er’), hvor brugerne for kontanter kan købe bitcoin og andre digitale valutaer - eksempelvis ved scanning eller ved hjælp af QR-koder.

Fidusen er, at transaktionerne går lynhurtigt - blandt andet fordi man i automaterne ikke skal koble sin wallet sammen med kreditkort eller krydslinke til bankkonti.

Bitcoin Depot har for tiden omkring 7.000 af disse offentligt tilgængelige automater spredt ud over USA. I verden findes der omkring 40.000 automater - de fleste af dem i USA.