Artikel top billede

Strøm-mangel tvinger Amazon og Microsoft til at droppe nye datacentre

Microsoft og Amazon dropper planer om at bygge flere datacentre i Irland på grund af mangel på strøm.

Microsoft, Amazon og flere andre store datacenter-selskaber står til at blive tvunget til at droppe alle planer om at opføre flere datacentre i Irlands hovedstad Dublin.

Selskaberne vil ellers gerne bygge, og de har masser af penge. Men strøm-nettet i hovedstaden kan ikke bære flere datacentre, da det allerede er presset.

Ifølge The Times advarede det lokale energiselskab EirGrid allerede i fjor om, at Dublin stod overfor strømafbrydelser over hele byen på grund af tårnhøj efterspørgsel på strøm.

Denne efterspørgsel kommer især fra de meget energi-sultne datacentre.

EirGrid vil af denne grund derfor ikke udstede nye tilladelser til opkobling på det lokale strømforsynings-net før allertidligst i 2028, skriver avisen.

“EirGrid indføjer nu disse kriterier [om leveringssikkerhed, red] i bedømmelsen af alle datacenter-ansøgere. Mange har allerede besluttet ikke at gå videre med deres udviklingsprojekter,” lyder det fra EirGrid.

Ifølge avisen havde Amazon ellers allerede fået grønt lys fra de irske myndigheder til at bygge et nyt datacenter i Irland. Men selskabet har altså ikke fået tilladelse til at koble sig på strømnettet.

Selskabet vil nu istedet byggedata lige uden for London i Storbritannien.

Microsoft er nu i gang med at undersøge muligheder for istedet at bygge nye datacentre i London, Frankfurt og Madrid.

Microsoft indgik i 2017 aftale med energiselskabet GE om at købe al den strøm, som GE’s store irske vindmøllefarm kunne producere i de kommende 15 år.

Microsoft er herhjemme ved at bygge tre datacentre i Høje Taastrup, Gadstrup og Lille Skensved.

Computerworld har tidligere fortalt, at alene datacenteret i Lille Skensved i Køge Kommune fuldt udbygget vil bruge dobbelt så meget strøm som hele Køge Kommune alt medregnet idag forbruger.

Irland var et af de første lande i Europa, hvor Microsoft byggede stort datacenter. Computerworld besøgte Dublin-centeret i 2013. Du kan læse vores reportage fra besøget her.