Artikel top billede

(Foto: Unsplash.com / Marcusurbenz)

Mere USB-rod på vej: Det nye USB 4 er lynende hurtigt og ekstra forvirrende

USB-standarden bliver bedre, men forvirringen angående USB-standardens mange navne bliver ikke mindre.

USB 4-standarden får sig noget af en overhaling inden længe.

Overhalingen er af en sådan grad, at man kan undre sig over at den er ikke er blevet navngivet til USB 5.

Forvirringen hersker dog som altid inden for USB-standarden, hvorfor der i stedet vil skulle holdes øje med USB 4 version 2.0 anmærkningen på teknikbladet på din næste computer, skærm, smartphone eller andet elektronik.

Men nu er den ny USB-version altså ude inden længe – og den bliver værd at holde øje med.

USB 4 version 2.0

Bag den nye standard er igen brancheorganisationen USB Promoter Group, som med revisionen af USB 4 åbner op for vilde hastigheder.

USB 4 version 2.0 tillader nu dataoverførselshastigheder på 80 gigabit/sekund mod 40 gbps tidligere. Teoretisk giver det altså mulighed for at overføre en hel terabyte data på godt halvandet minut.

Det svarer til en fordobling af ikke bare den verserende USB 4 standard, men også Thunderbolt 4 standarden, som USB 4 læner sig op ad.

En vigtig detalje ved den nye standard er, at den er i stand til at anvende eksisterende UDB 4-kabler af den passive slags (som hidtil har været begrænset til 40 gbps) og fordoble overførselshastigheden igennem dem.

Aktive kabler vil dog skulle være af USB 4 version 2.0 typen for at kunne tilbyde standardens fulde båndbredde, fremgår det af organisationens dokumentation.

Selve det fysiske stik bliver det samme vendbare USB-C stik, som har vundet bred indpas siden debuten i 2014.

Totalforvirring

Kært barn har mange navne, og USB-standarden synes at være knuselsket af brancheorganisationen bag, som har givet de forskellige USB-standarder mange forskellig-artede navne igennem tiderne.

Da vi nåede USB 3.2 generationen nåede forvirringen at blive total med eksempelvis USB 3.2 Gen 1 (der reelt dækkede over USB 3.0), USB 3.2 Gen 2, USB 3.2 Gen 2 1x2, USB 3.2 Gen 2 2x2, som vekslede mellem at tilbyde tophastigheder på 5, 10 og 20 gbps.

Hvor der med version 4 af USB-standarden var håb for en forenkling, sløres den målsætning lidt, ved at kalde den USB-standard for USB 4 version 2.0 i stedet for USB 4.1 eller blot USB 5.

Klar sidst på året

Hvornår den nye standard kan ses i aktion, kommer an på, hvornår de endelige specifikationer defineres, hvilket forventes at være klarlagt inden midten af november 2022, skriver netmediet The Verge.

Når denne er klappet af, er banen ryddet til, at enheder med USB 4 version 2.0 mærker kan præsenteres, givetvis ved den næste efterfølgende forbruger-elektronikmesse, CES-messen i januar 2023.