Artikel top billede

Er der ikke et godt lydkort på gaming computeren, vil X1 lydkortet give en markant forbedring. Men også til musiklytning er den værd at overveje. (Foto: Creative PR)

Test: Den lette vej til bedre lyd på min computer er overraskende enkel

Creative blev meget kendt for sit lydkort, da vi stadig havde Pentium-processorer. Og den knowhow er kommet til gode i det eksterne og ultra kompakte eksterne lydkort. Det giver i den grad giver bedre lyd fra både min stationære og bærbare pc, men også til en lige lidt høj pris.

Der er ikke noget nyt i at sætte et eksternt lydkort til din computer. Heller ikke i kompakt form.

Men Creatives Sound Blaster X1 USB DAC er usædvanlig kompakt og indeholder alligevel imponerende teknologi.

Specifikationer med et gran salt

Nu er tal og specifikationer taknemmelige, og i tilfældet X1 er det helt sikkert rigtige værdier, men de siger ikke meget om virkeligheden.

For når man lover signal/støjforhold på 115 dB, 32 bit digital konvertering med mere, ved jeg godt, det er på papiret. Altså enheden er kun 6,7 centimeter lang, så det hele sidder i en chip og kan ikke sammenlignes med større og mere kostbare digitale konvertere.

Det kan til gengældere imponere lidt, at selskabet benytter digitale kredsløb fra Burr-Brown, der normalt betyder høj lydkvalitet.

X1 kan bruges både med Mac og PC og i begge tilfælde var forskellen med og uden X1 tilsluttet mere end bare lidt hørbart.

Ultra enkel tilslutning

X1 strømfødes af USB-C tilslutning og der medfølger et lille kabel, der sættes i den ene ende og mini-jack til dine hovedtelefoner eller eksterne pc-højttalere i den anden.

Du kan downloade en app, der giver ekstra muligheder, men den kan også bruges uden. Der er volumenknap og knap, hvor du kan surfe gennem de forskellige lyd-muligheder.

Dynamik der kan høres

I ganske almindelig stereo er det helt tydeligt med det samme, at X1 gør en forskel.

Der er mere dynamik, en større klarhed i mellemtonen, og i det hele taget mere drøn på og greb om lyden. Det gælder både via det indbyggede lydkort i min bærbare og stationære pc.

Det gælder både min Windows- og Mac computere. Forskellen er markant på begge.

Det skal naturligvis nævnes, at alle testede computere er standard. Målt mod en gaming pc eller anden med dedikeret lydkort, er det ikke sikkert, at X1 vil give så markant en forbedring.

Bruges den i øvrigt med et headset med mikrofon, vil du kunne høre, at den automatisk muter lyden på dem, der ikke taler. Dertil er der en række andre muligheder, hvor den kan forstærke svage lyde. Den kan altså give værdi til videokonference.

Og hvorfor ikke – der er jo ingen grund til at skulle tage X1 af, når du skal andet end lytte til musik. Godt tænkt.

Lydeffekter på godt og ondt

USB DAC ‘en er dog først og fremmest tænkt som en lydforbedrende enhed. Og det klarer den som sagt godt. Du kan også installere Creatives X-Fi, som også findes til selskabets hovedtelefoner.

Her vil du kunne få en større rummelighed og især til film kan du opnå et surround-lignende lydbillede. Og det fungerer faktisk. Ikke så godt og præcist som ægte surround, men jeg finder det bedre med end uden effekten.

Til musik er der ingen tvivl om, at det lyder bedre uden de ekstra effekter.

Perfekt størrelse høj pris

X1 er bestemt en add-on, der kan bruges til noget. Især hvis du lytter meget til musik eller har videomøder ofte.

Forskellen er markant. Og den kompakte størrelse gør den bestemt interessant. Til gengæld er prisen temmelig høj.

Så prisen gør alt andet lige, at det trækker noget ned i min karakter. Den burde koste omkring 300 kroner og ikke de 520 kroner, som den officielt koster.


Loading ikon