Artikel top billede

Bog: Tid er penge – bogstaveligt talt

I den nye bog The Price of Time: The Real Story of Interest fortæller historien om en af de mest forhadte – men også grundlæggende – faktorer bag økonomisk vækst: Nemlig renter.

Der er som bekendt megen livsvisdom at hente i Anders And, og af Onkel Joakim kan man eksempelvis lære, at tid er penge.

Det er i helt korte træk også budskabet i den helt nye bog The Price of Time: The Real Story of Interest af den økonomiske journalist Edward Chancellor, der blandt andet har høstet ros fra Wall Street Journal.

Den handler nemlig om renter, hvilket – hvis man skal være helt ærlig – lyder som et emne, der er omtrent lige så ophidsende som at fjerne mælkebøtter fra græsplænen.

Men det er langtfra tilfældet. Forfatteren har lagt sig i selen for at gøre emnet både vedkommende og levende. For uanset om man vil det eller ej, så er muligheden for at tage renter en ofte misforstået grundsten i al økonomi.

Renter har eksempelvis et skidt ry, der ofte forbindes med gældsbyrder, ond storkapital eller i værste fald ligefrem slaveri. Eksempelvis når fattige låntagere ikke kan nå at betale pengene tilbage i samme hastighed, hvormed restgælden vokser.

Det er renter også, men de er meget mere end det. Renternes oprindelse går mange tusinde år tilbage, og den historie fortæller Chancellor levende i The Price of Time: The Real Story of Interest.

Som læser får man også et indblik i, hvad renter er for en størrelse. Det er nemlig prisen på en af de mest konkret endelige ressourcer: Nemlig den tid, man låner penge ud i.

Ligesom renter også er det, som gør det muligt at prisfastsætte den risiko, man som udlåner løber ved at låne penge ud. Man kan jo, når alt kommer til alt, ikke være stensikker på at få dem igen.

Uden renter ville der næppe heller findes banker, og substantiel økonomisk vækst ville være nærmest utænkelig. Det ville være svært for virksomheder at finansiere alt fra et nyt hovedkontor til teknologiske udviklingsprojekter, som kan skabe flere arbejdspladser – ligesom landmanden ville være nødsaget til at gå tiggergang hos familie og venner for at kunne købe en ny og mere effektiv traktor.

Uden renter ville vi helt basalt alle sammen have sværere ved at få mad på bordet.

Det giver The Price of Time: The Real Story of Interest et rigtig godt indblik i. Forfatteren tager også livtag med den besynderlige uligevægt i de finansielle systemer, der indtil for ganske nylig skabte ekstremt lave eller endda negative renter.

Hvilket blandt andet direkte modarbejdede ideen om, at det kunne svare sig at spare op, og som har skabt en boble i prissætningen af alt fra aktier til fast ejendom, der lige nu truer med at ramme de moderne økonomier lige i nakken.

The Price of Time: The Real Story of Interest er helt sikkert en bog, der ville ligge på verdens rigeste ands natbord – lige ved siden af lykkemønten.

I dette interview uddyber forfatteren nogle af sine pointer, og her kan man læse et uddrag af bogen.

Titel: The Price of Time: The Real Story of Interest / Forfatter: Edward Chancellor
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere