Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

Bog: Tid er penge – bogstaveligt talt

I den nye bog The Price of Time: The Real Story of Interest fortæller historien om en af de mest forhadte – men også grundlæggende – faktorer bag økonomisk vækst: Nemlig renter.

Der er som bekendt megen livsvisdom at hente i Anders And, og af Onkel Joakim kan man eksempelvis lære, at tid er penge.

Det er i helt korte træk også budskabet i den helt nye bog The Price of Time: The Real Story of Interest af den økonomiske journalist Edward Chancellor, der blandt andet har høstet ros fra Wall Street Journal.

Den handler nemlig om renter, hvilket – hvis man skal være helt ærlig – lyder som et emne, der er omtrent lige så ophidsende som at fjerne mælkebøtter fra græsplænen.

Men det er langtfra tilfældet. Forfatteren har lagt sig i selen for at gøre emnet både vedkommende og levende. For uanset om man vil det eller ej, så er muligheden for at tage renter en ofte misforstået grundsten i al økonomi.

Renter har eksempelvis et skidt ry, der ofte forbindes med gældsbyrder, ond storkapital eller i værste fald ligefrem slaveri. Eksempelvis når fattige låntagere ikke kan nå at betale pengene tilbage i samme hastighed, hvormed restgælden vokser.

Det er renter også, men de er meget mere end det. Renternes oprindelse går mange tusinde år tilbage, og den historie fortæller Chancellor levende i The Price of Time: The Real Story of Interest.

Som læser får man også et indblik i, hvad renter er for en størrelse. Det er nemlig prisen på en af de mest konkret endelige ressourcer: Nemlig den tid, man låner penge ud i.

Ligesom renter også er det, som gør det muligt at prisfastsætte den risiko, man som udlåner løber ved at låne penge ud. Man kan jo, når alt kommer til alt, ikke være stensikker på at få dem igen.

Uden renter ville der næppe heller findes banker, og substantiel økonomisk vækst ville være nærmest utænkelig. Det ville være svært for virksomheder at finansiere alt fra et nyt hovedkontor til teknologiske udviklingsprojekter, som kan skabe flere arbejdspladser – ligesom landmanden ville være nødsaget til at gå tiggergang hos familie og venner for at kunne købe en ny og mere effektiv traktor.

Uden renter ville vi helt basalt alle sammen have sværere ved at få mad på bordet.

Det giver The Price of Time: The Real Story of Interest et rigtig godt indblik i. Forfatteren tager også livtag med den besynderlige uligevægt i de finansielle systemer, der indtil for ganske nylig skabte ekstremt lave eller endda negative renter.

Hvilket blandt andet direkte modarbejdede ideen om, at det kunne svare sig at spare op, og som har skabt en boble i prissætningen af alt fra aktier til fast ejendom, der lige nu truer med at ramme de moderne økonomier lige i nakken.

The Price of Time: The Real Story of Interest er helt sikkert en bog, der ville ligge på verdens rigeste ands natbord – lige ved siden af lykkemønten.

I dette interview uddyber forfatteren nogle af sine pointer, og her kan man læse et uddrag af bogen.

Titel: The Price of Time: The Real Story of Interest / Forfatter: Edward Chancellor
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital