Artikel top billede

(Foto: Netcompany)

Kompleks lovgivning skaber problemer for Netcompany-system til inddrivelse af offentlig gæld

Lovgivningen står i vejen for det it-system, som skal håndtere offentlig gæld, mens danskernes gæld tordner afsted.

(Rettet: Det fremgik tidligere, at systemet ikke kunne inddrive gæld fra flere personer på samme tid. Det drejer sig i stedet om, at systemet ikke understøtte inddragelse af gæld på flere forskellige måder over for den samme person på samme tid.)

Selvom danskernes gæld til det offentlige vokser og vokser, er der store problemer med det it-system, der skal sørge for en effektiv inddrivelse, hvilket skyldes indviklet lovgivning, skriver Finans.

Der er tale om it-systemet PSRM, som har erstattet EFI-system, som blev droppet i 2015, fordi der blev inddrevet i strid med gældende lovgivning.

Men det nye systems implementering har i den grad også oplevet problemer, og ifølge Rigsrevisionen kan systemet ikke understøtte inddragelse af gæld på flere forskellige måder over for den samme person på samme tid, hvilket betyder, at man blot skulle skylde flere steder, før inddrivelsen bliver problematisk.

Netcompany, som står bag systemet PRSM, oplyser til Finans, at systemet faktisk er i stand til parallel inddrivelse, men at lovgivningen forhindrer dette, eftersom lønangivelser kan ændres op til fem år tilbage i tid, hvilket vil skabe en masse tilbagerettede manuelle sager, hvis systemet inddriver dem.

"Disse hændelser er uforholdsmæssigt komplekse at understøtte maskinelt indenfor gældende lovgivning," meddeler Netcompany ifølge Finans.

Ikke første gang, der er problemer

Der har tidligere været problemer med driften af det store inddrivelsessystem, og tilbage i august kom det frem, at der fortsat mangler at blive tilsluttet 64 af de såkaldte fordringshavere - det vil sige myndigheder, som via systemet skal kradse penge ind fra skyldnere.

Det var oprindeligt planen, at samtlige de 571 fordringshavere i det offentlige system skulle have været koblet på PSRM i midten af 2019 - altså for tre år siden.