Artikel top billede

(Foto: Intel PR)

Intel nye super-CPU bryder GHZ-muren – men til hvilken pris?

Intel er på trapperne med en ny rekord-CPU - men svarer indtil videre ikke på, hvorvidt den bliver værd at eje.

Intel lover at sin 13. generations processorer får et markant performance-løft – men der vil følge nogle omkostninger med.

Intel er snart klar med klodens hurtigste CPU – om ikke anden målt på frekvens.

Selskabets 13. generation af Core-arkitekturen, hidtil kaldet ’Raptor Lake’, bliver nemlig den første pc-processor der kan snurre svimlende seks gigahertz.

Med ét overhaler den samtidig AMD’s topmodel fra den kommende Ryzen 7000 serie, som blot får lov til at snurre ved maksimalt 5,7 GHz.

Et er frekvenser, noget andet er reel ydelse, og der bliver billedet lidt mere kompliceret, hvad angår Intels nye processor-stjerner.

Lovende løfter

Mens Intel igennem længere tid har døjet med at levere mere end et beskedent performance-løft fra generation til generation, skulle der være ganske gevinster at få med 13. generations Core-processorer.

Her lover Intel ved sin præsentation af de nye processorer nogle interessante tal:

Målt på enkelt-kernet ydelse, skulle de nye CPU’er arbejde 15 procent hurtigere end sidste års topmodel, Core i9-12900K, mens der kan hives 41 procent højere ydelse i et program som SPECintrate_2017, der kan udnytte nærmest vilkårligt mange regnekerner.

Det er dog ikke helt vidst endnu, i hvilket omfang den høje ydelse er repræsentativ for den kommende serie.

Her noterer Computerworlds søstermedie, PCWorld, at de vildeste frekvenser udelukkende er forbeholdt såkaldte ’KS’ versioner af Intels nye processorer. Altså særligt udvalgte og dyre versioner af Intels bedste chip.

Intel demonstrerede ved lejligheden også et ekstremt overclock, hvor den nye generation blev tunet op til otte gigahertz. En bedrift der dog krævede rigelige mængde kryogenisk køling med flydende kvælstof.

Matcher AMD

Efter de leverede tal at dømme synes Intel at matche det, som ærkerivalen AMD vil slippe løs sidst på måneden.

Her lover AMD, at sin nye topprocessor vil yde 11 procent højere i spil og 44 procent højere end Intels Core i9 12900K topmodel. Det er tal, som ikke er langt fra at matche Intels egne tal for henholdsvis enkelt-tråd og multi-tråd ydelse, som oftest afspejler sig i netop henholdsvis spil og produktivitetsapps.

Men benchmark-tal fra producenter er naturligvis ikke til at sammenligne en-til-en. Hvad der i sidste ende bliver hurtigst, kan kun endelige performance-tal afgøre.

En næsten lige så afgørende dimension bliver strømforbruget på de nye processorer.

TDP-værdien, som er et mål for varmeudledning og strømforbrug, er for AMD’s topmodeller løftet fra 105 til 170 watt, men kan ramme helt op til 230 watt i korte perioder.

For Intel lyder de endnu uofficielle tal på henholdsvis 125 og 241 watt for Raptor Lake topmodellen.

En nødløsning

Intels nye processor har derfor endnu at bevise, at den kan tage førertrøjen på processor-markedet.

Det giver grund til bekymring, at Intel endnu ikke har opgivet et eneste mål for hvor strømeffektiv den nye kollektion bliver, hvilket giver bange anelser for strømforbruget i en tid, hvor elpriserne kan mærkes.

Raptor Lake er allerede nu blevet omtalt som en nødløsning indtil afløseren ’Meteor Lake’ står klar med en totalrevideret arkitektur, som chip-analytiker Ian Cutress har erfaret igennem Intels produkt-VP Isic Silas.

De få tal Intel indtil videre har vist, formår hverken at bekræfte eller afkræfte rygterne om et løbsk strømforbrug i performance-kronens navn.

Hvorvidt 13-tallet i generationsnummeret bliver et lykketal eller et uheldsvangert nummer får vi at se, når Intel inden længe løfter sløret.