Artikel top billede

(Foto: Micron/PR)

Verdenshistoriens største amerikanske chip-fab på vej: Kommer til skabe 50.000 nye arbejdspladser

Den største amerikanske chip-fabrik nogensinde er på vej. Fabben kommer til at koste 150 milliarder kroner, kommer til at beskæftige 50.000 mennesker og får et grundareal på 21 hektar.

Den største chip-fabrik nogensinde på amerikansk jord.

Sådan lyder planen fra det amerikanske chip-selskab Micron, som vil opføre kæmpe-fabrikken - der kaldes for en ‘fab’ - i den lille by Onondaga, der ligger i det nord-østlige USA tæt på grænsen til Canada.

Den avancerede chipfabrik kommer til at koste 150 milliarder kroner at opføre og den bliver enorm.

Grundarealet under tag bliver 21 hektar - altså 214.000 kvadratmeter. Det svarer til 29 fodboldbaner langt ved siden af hinanden.

Micron meddeler, at fabben kommer til at beskæftige 9.000 ‘højtlønnede Micron-medarbejdere’ samt mange flere i lokalområdet, hvor underleverandører får travlt.

I alt kommer den store fab således til at skabe omkring 50.000 arbejdspladser, lyder det fra selskabet.

Micron foventer at poste massive investeringer ind i fabben efter, at den er blevet opført.

Selskabet meddeler, at det vil investere op mod 100 milliarder dollar i fabben over de kommende 20 år.

Den kommende Micron-fabrik ventes drastisk at reducere USA’s afhængighed af fremmede lande, når det gælder chip-produktion.

Også en række af de øvrige store chip-producenter er i gang med at opføre nye fabs i USA. De tæller Intel, Samsung og TSMC.

Micron åbnede i efteråret en fab tæt på selskabets hovedkvarter i byen Boise i Idaho som den første nye fab i USA i de seneste 20 år.

Micron har iøvrigt landet en lukrativ aftale med staten New York, hvor den nye fab kommer til at ligge. Den betyder, at Micron vil modtage såkaldte ‘incentives’ - altså rabatter og lignende - for 5,5 milliarder dollar for at opføre fabben her.

Hertil kommer forskellige skatte-fordele og støtteordninger fra den amerikanske regering.

En af de store udfordringer bliver at finde tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft, erkender Micron, selvom fabben for en stor del vil blive automatiseret.

Byggeriet ventes at gå i gang i 2024.