Artikel top billede

(Foto: Nvidia PR)

Test: Nvidia RTX 4090 er kortet til dig, der faktisk skal bestille noget

Nvidia RTX 4090 er et hundedyrt kort. Men til den pris får du et kort, som er nærmest uden sidestykke, hvis der skal bestilles noget med pc'en.

Nvidias nyeste wunder-kort er mere end et strømforslugent gaming-monster.

De mange kræfter har også deres klare eksistensberettigelse, når der skal bestilles noget.

Arbejder du med kunstig intelligens, videoredigering, rendering af 3D eller video eller andre yderst regnetunge opgaver, har Nvidia skabt et kort, du ikke bør overse.

Videoens fyrste

RTX 4090 er et bæst af et grafikkort, der kan sluge hele 480 watt fra din computers strømforsyning – og sikkert omkring 600 watt i alt fra stikkontakten.

Det massive strømforbrug kommer til sin ret, til opgaver som videorendering med Adobes Premiere Pro pakke.

I pc-specialisterne Pugetbench benchmark-pakke, leverer kortet da også hele 129,4 points i GPU-disciplinen – 16 procent flere end den forrige model fra Nvidia, RTX 3090.

Den samlede score afhænger her også af det resterende system i dagens test, som Computerworlds søstermedie PCWorld har udarbejdet, lander på 1.284 points.

Det svarer til 5,8 procents performance-løft i en topudstyret maskine med Intels Core i9 12900K med 32 gigabyte ram.

I programmet Davinci Resolve er performance-differencen endnu mere markant. Her scores hele 2780 points mod 2250 for RTX 3090 – altså hele 24 procent højere ydelse.

I praktiske termer giver den øgede ydelse konkrete fordele ved, at det du arbejder med klares hurtigere.

Ansigtsgenkendelse og modellering i et videostream, kan eksempelvis klares 16 sekunder hurtigere, end de knap syv minutter et tilsvarende system med RTX 3090 kort vil tage.

Når et program for alvor kan udnytte de massive 24 gigabyte ram, bliver forskellene enorme. Et 8K-projekt med H.264 komprimering i DaVinci går her fra at vare 24 minutter og 17 sekunder til bare 17 minutter og 12 sekunder.

Altså over otte minutters gevinst, hvilket indikerer, at hvis du arbejder med store tunge projekter vil du få meget af din tid tilbage.

Samme lovende tendens kan ses i renderings-programmet Handbrake, hvor der spares 23 sekunder i forhold til de to minutter og seks sekunder en 4K 30fps video tager at encode.

Her stammer performance-fordelene dog primært fra en ny dedikeret encoder-del i chip’en, som ud over at understøtte H.264 og H.265 standarder også understøtter den gryende AV1 open-source standard.

Ikke optimeret til fotoredigering

Mens de tunge video-programmer kan drage klare fordele fra det nye kort, er der derimod ikke nogen nævneværdige fordele at hente i fotoprogrammer som Adobes Photoshop eller Lightroom.

Det ses tydeligt i Pugetbenchs respektive benchmarks i de to discipliner, hvor Nvidias topkort placerer sig i midten af feltet, hvor langt billigere mellemklasse-kort som RTX 3060 og AMD’s RX 6600 gør en mindst lige så god figur.

RTX 4090 gør det til gengæld meget bedre i en anden app, Affinity Photo, hvor den igen placerer sig i dens naturlige topposition, som dens pris dikterer.

Renderingens mester

Nvidia var ved lanceringen af RTX 4090 ude med store løfter omkring, hvordan 3D-renderingsopgaver ville kun klares på den halve tid.

Her lever det nye kort op til de løfter i et program som Blender, hvor der leveres svimlende 6.237 frames per minut, mere end dobbelt så mange som RTX 3090’s 2922 frames per minut.

En lignende og næsten lige så overbevisende overtag leveres i anden Blender test, hvor der ydes 74 procent højere end RTX 3090.

De store performance-fordele optræder også når der arbejdes med den særligt krævende raytracing-teknik.

I programmet V-Ray 5’s benchmark leveres 5687 frames per minut mod 2.783 frames per minut med et RTX 3090.

AI-styrker

Opgaver der kræver maskinlæring, kunstig intelligens eller lignende opgaver drager også store fordele af Nvidias nye top-GPU.

Topaz Lab’s opskaleringsprogram til video spiller godt hånd i hånd med RTX 4090, ved at kun at kræve 313 millisekunder per frame, mod 353 i RTX 3090.

AI-generede kunstværker mes Stable Diffusion kan også kreeres langt hurtigere med et RTX 4090.

Her viser kortet sig i stand til at kunne skabe værker på en megapixel med fuld præcision på bare et minut og 18 sekunder, hvor et RTX 3090 i stedet er to minutter og 21 sekunder om at klare opgaven.

Det bedste kort

De resultater, som Nvidias nye topkort levner giver ikke meget plads til tvivl. Nvidia RTX 4090 er det bedste kort du kan anskaffe dig til en arbejdsmaskine.

Det bør måske også sige sig selv, med kortets nuværende pris in mente. Dagspriserne på over 16.000 kroner gør da også, at der kan forventes regulær topydelse.

Den leveres hermed. En potentiel konkurrent ulmer dog i kulissen, med AMD's kommende RX 7900 XTX, som står til at debutere næste måned.