Artikel top billede

(Foto: Intel PR)

Ekstreme kræfter styrer mod din laptop: Mød AMD’s og Intels mægtige nye cpu’er

CES: Både Intels nye Core CPU og AMD’s nyeste Ryzen-processor byder på en regulær overflod af regnekerner.

Processor-producenterne Intel og AMD er klar med sin nye respektive kollektion af Core- og Ryzen-processorer til laptop-markedet anno 2023.

Serien hedder nu Ryzen 7000 hos AMD og rummer alt fra prisvenlige cpu’er, bygget omkring aldrende chips, til en ny rekord på antal regnekerner, der tilbydes til bærbare maskiner.

Hos Intel er vi oppe i 13. generation af Core-arkitekturen, som bestykkes med alt fra otte performance-kerner (P) og 16 strømeffektive kerner (E) i Core i9 13980HX topmodellen til en 6P + 4E konfiguration.

Denne bliver samtidig Intels hurtigst snurrende bærbar-processor til dato med en topfrekvens på 5,6 GHz.

Topmodellen hos AMD hedder Ryzen 7945HX, og byder på hele 16 regnekerner, der er i stand til at snurre med op til næsten lige så vilde 5,4 GHz.

Hos AMD er der udelukkende tale om kraftfulde kerner, modsat Intels strømoptimerede E-kerner, som man finder i Intels nyeste Core-CPU’er.

Det betyder da også, at AMD’s nye stjerne-processor kan arbejde med 32 regnetråde på en gang.

Dermed matcher AMD’s Intels nyligt annoncerede Core i9 13980HX, som også kan arbejde med 32 regnetråde af gangen.

Til fuldblodsmaskinerne

Intels og AMD’s nye wunder-processorer bliver ikke noget du skal regne med at finde i slanke og lette bærbare.

Med strømforbrug i 55 til 75 watts klassen vil det kræve en veludviklet køleløsning og et stort batteri af den slags man finder i gaming-laptops i 15 tommer størrelse eller større.

På grafikfronten er Intels nye top-cpu’er udstyret med samme løsning som i foregående generation, hvorfor der skal ses på en bærbar med et dedikeret grafikkort hvis spil er på dagsordenen.

Totalforvirring hos AMD

Kigger du på en laptop udstyret med en af AMD’s nye Ryzen 7000 processorer, vil du skulle nærstudere modelnummer og generation for at sikre dig en reel opgradering.

Ryzen 7000 serien rummer intet mindre tre forskellige processor-arkitekturer, fire forskellige fremstillingsprocesser samt tre forskellige grafikarkitekturer og forskellige ram-standarder.

Alt sammen forhold, der har stor indflydelse på ydelse og strømforbrug.

En Ryzen 7020 cpu vil således ikke være meget anderledes end en ny aldrende Ryzen 4000 processor, mens Ryzen 7045 og Ryzen 7040 serierne vil byde på den nyeste arkitektur og højeste ydelse til henholdsvis performance-maskiner og ultralette maskiner.

Ryzen 7000-serien vil kunne findes i laptops fra februar 2023, mens Intels 13. generations Core processorer står til at debutere i løbet af foråret.