Artikel top billede

(Foto: IDG News Service)

25 år gammel hukommelsesstandard skiftes ud: Her er det nye CAMM-ram

Med ny hukommelsesstandard åbnes op for de vilde hukommelseshastigheder.

Har du igennem de seneste 25 år skiftet, repareret eller opgraderet den hukommelse, som gemmer sig i din bærbar, er det med al sandsynlighed såkaldte SO-DIMM ram-klodser, som du har haft mellem fingrene.

Inden et års tid vil en ny standard dog være klar til at tage over, da brancheorganisationen JEDEC, som blandt andet står bag hukommelsesstandarder, nu er klar med afløseren kaldet CAMM (Compression Attached Memory Module)

Standarden er i sin version 0.5, fortæller en af de bærende kræfter bag den nye standard, Dell-ingeniør Tom Schnell til Computerworlds søstermedie, PCWorld.

Han fortæller, at version 1.0 af CAMM-specifikationen forventes at være klar i løbet af det kommende år.

Rammer muren

SO-DIMM-standarden har et kvart århundrede på bagen, som den fikse og kompakte ram-standard til bærbare og mini-maskiner.

Standarden rammer dog muren, når hastigheden stiger over 6400 MHz i samspil med DDR5 hukommelse, som er at finde sammen med mange nye processorer.

Med CAMM-standarden vil datahastighederne kunne komme over den nuværende begrænsning.

Rent fysisk er CAMM-standarden større end SO-DIMM, men opbygning er sådan, at modulerne kan fremstilles billigere, mens de kan rumme større kapaciteter, noterer Storage Review.

Dell’s tidlige implementering af CAMM-standarden er allerede at finde i selskabets stærkeste Precision workstation-bærbare, som siden april 2022 har benyttet sig af den nye ram-type.

Det allerførste SO-DIMM modul udkom i marts 1998 fra Hitachi, som dengang kunne fremvise både 128 og 256 megabyte moduler, med hastigheder på 100 MHz.