BREAKING:Københavns Politi har anholdt 34-årig mand for Netcompany-læk - varetægtsfængsles i fire uger

Artikel top billede

(Foto: IT-Branchen)

Fuld tryk på alle kedler i it-branchen - men 2023 bliver 'udfordrende'

IT-Branchen noterer både omsætnings og beskæftigelsesrekord - men ser flere grunde til, at champagnepropperne ikke skal springe endnu.

Selvom geopolitiske og økonomiske modvinde synes at true med global afmatning, er modvinden ikke til at registrere i it-branchens nøgletal seneste kvartalsopgørelse.

Tredje kvartal 2022 omsatte landets it- og televirksomheder for sammenlagt 80,2 milliarder kroner, hvilket er ny rekord for sektoren.

Samtidig udgør det en fremgang på 13,4 procent i forhold til samme kvartal i 2021, hvor omsætningen lød på 70,7 milliarder.

Udfordrende år i sigte

Mens omsætningen når nye højder, er der mindre vækst i indtjeningen, som er blevet mærket af de stigende energi- og råvarepriser samt højere renter, inflation og knas i forsyningskæder.

Administrerende direktør i brancheorganisationen IT-Branchen, Natasha Friis Saxberg, opfordrer derfor også til at holde igen med at skyde med champagnepropperne:

”De høje omsætningstal kan blot være et tegn på, at virksomhederne har været nødt til at hæve priserne, for at kunne følge med de stigende omkostninger. Så vi skal passe på med at poppe champagneflaskerne, før vi begynder at se årsregnskaberne fra selskaberne.”

IT-Branchen forventer samtidig at begyndende krisetegn vil være at se i 2023, som hun karakteriserer som udfordrende:

”Selvom vi endnu ikke kan se i tallene, at der er en krise på vej i it-branchen, så begynder vi at hører om markeder, brancher og kunder, der holder igen med it-ordrerne og -udviklingen. Derfor forventer vi også, at 2023 bliver et mere udfordrende år.”

Beskæftigelsesrekord

Med den voksende omsætning er beskæftigelsen i sektoren igen oppe og runde en ny rekord, med i alt 106.399 fuldtidsbeskæftigede i it-branchen.

Det svarer til en vækst på 6,7 procent på i forhold til året før – den største stigning i beskæftigelse siden finanskrisen i 2009.

Det får Natasha Friis Saxberg til at påpege, at der til trods for rekord mange nye stillinger fortsat er stor efterspørgsel og mangel på it-kompetencer.

”Manglen på arbejdskraft er stadig en udfordring i it-branchen, og mange virksomheder oplever stadig udfordringer med at få besat de opslåede stillinger med kvalificeret arbejdskraft. Så på trods af de flotte ansættelsestal, har vi stadig en enorm kompetencemangel i branchen,” siger hun.

It-branchen har været præget af, at beskæftigelsen er steget stødt med undtagelser af enkelte kortvarige tilbageskridt i fjerde kvartal 2014 samt under corona-pandemiens to første trimestre.