Artikel top billede

Joe Biden klar til at uddele milliarder af dollar til opførelse af chip-fabrikker

Nu åbnes der op for ansøgere til den massive pengepulje, der skal sikre opførelsen af en række chipfabrikker i USA.

USA's præsident, Joe Biden, har skudt gang i det enorme chip-projekt, der skal gøre Amerika i stand til at udkonkurrere Kina på fremstilling af mikrochips.

Det amerikanske handelsministerium har netop op for ansøgninger til en den kæmpestore pulje, der rummer hele 39 milliarder dollar.

Det skriver The Verge.

I danske kroner er det 273 milliarder, som de amerikanske selskaber nu kan slå klørene i.

Pengene kan søges af virksomheder, der ønsker at bygge chipfabrikker i USA. Denne enorme pulje er et resultat af 'CHIPS and Science Act' som blev vedtaget sidste år.

"Når vi har færdigimplementeret CHIPS, vil vi blive den førende destination, hvor nyskabende chip-arkitektur vil blive skabt i vores forskningsmiljøer, designet til ethvert behov, fremstillet i stor skala og pakket med den mest avancerede teknologi," siger Gina Raimondo, USA's handelsminister ifølge mediet.

En lang række krav til ansøgere

Handelsministeriet har været ude og forklare, hvordan man skal søge pengene, og hvordan ansøgningerne vil blive vurderet.

Her lyder det blandt andet, at selskaber, der søger over 150 millioner dollar i støtte, skal sørge for børnepasning til håndværkerne og fabriksarbejderne. Dertil skal man som virksomhed minimere aktietilbagekøb og samtidig dele overskuddet fra projektet med den amerikanske stat, hvis man ender med at blive mere profitable end ventet.

Virksomheder, der bygger fabrikker, forventes at bruge folk, der er organiseret under en fagforening, lyder det.

"Ansøgerne vil også blive evalueret ud fra deres kommercielle levedygtighed, finansielle styrke, tekniske kapaciteter og modenhed, udvikling af medarbejdere og indsats i forhold til sine bestræbelser på at fremme inkluderende økonomisk vækst," lyder det i pressemeddelelsen.