Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Folketinget skal have ny DPO: Her er de vigtige opgaver

Folketingets administration leder efter en DPO, og der er mange opgaver at tage fat på.

Datasikkerhed er et af de mest aktuelle emner for tiden og med Center for Cybersikkerhed, der fraråder TikTok og flere og flere parter, der går efter folks data, er det vigtigt, at der er styr på sikkerheden i landets vigtige demokratiske organer.

Folketinget leder efter en jurist til at varetagelse af ansvaret som Folketingets data protection officer (DPO).

”Stillingen er placeret i Folketingets Bibliotek, Arkiv og Oplysning, hvor du endvidere vil indgå i et samarbejde med de øvrige medarbejdere omkring Folketingets vidensarbejde. Hvad angår DPO-funktionen, der forventes at udgøre omkring halvdelen af stillingen, vil du referere direkte til Folketingets direktør,” fremgår det af jobopslaget, som nu er udløbet.

De primære opgaver for stillingen beskrives som følger:

  • Varetagelse af DPO-funktionens processer, metoder og værktøjer.

  • Regelmæssigt og systematisk kontrollere samt sikre korrekt og opdateret dokumentation af persondatabehandlingen i Folketingets Administration.

  • Informere, rådgive og undervise Folketingets Administration om overholdelse af databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven.

  • Deltage i Folketingets informationssikkerhedsudvalg og samarbejde med Folketingets it-enheder.

  • Fungere som primær kontakt for tilsynsmyndigheden, og håndtere registrerede personers forespørgsler vedrørende deres persondata.

  • I samarbejde med Bibliotekets øvrige informationsspecialister, at besvare henvendelser i Folketingets Oplysning.

  • Indgå i Folketingets informationssamarbejde med andre europæiske parlamenter.

  • Udarbejde baggrundsmateriale til lovforslag og beslutningsforslag.
I stillingen vil vedkommende i et team bestående af 20 ansatte.

”Vi har en stor kontaktflade med mange forskellige brugergrupper lige fra folketingsmedlemmer til kollegaerne i Folketingets Administration, embedsfolk, pressemedarbejdere og interesserede borgere,” lyder det i opslaget.

Folketinget søger en profil, som har erfaring inden for persondataret og koblingen til it-sikkerhed, er god til at formidle og har kendskab til offentlig administration og Folketingets arbejde.

Der lægges vægt på, at kandidaten kender den juridiske, it-sikkerhedsmæssige og tekniske side af datasikkerhed, og at vedkommende har erfaring med gennemførelse og ledelse af projekter i store organisationer.

Folketinget afholder samtaler i uge 11 og 12.

Folketinget meddeler til Computerworld, at det vigtigste ved stillingen er at leve op til GDPR i bred forstand, og at stillingen ikke er oprettet som følge af de mange nyllige data-sager som eksempelvis advarsler om TikTok, men at den er blevet ledig nu. Stillingen er mest rettet mod ansatte, mens medlemmer af tinget vil blive rådgivet hoveedsageligt, hvis de selv har henvendelser.