Artikel top billede

(Foto: PR-foto)

Bog: Ret til sandheden eller ret til privatliv?

Kampen mellem nysgerrige blikke og de kendte er lige så gammel som journalistikken og har fået nyt brændstof på internettet.

Offentligheden elsker vindere og vil gerne høre alt om ham eller hende – også når det går ned af bakke. Hvilket ikke altid er sjovt for den, opmærksomheden rettes mod.

Bogen ”Seek and Hide” af Amy Gajda handler om synet på retten til privatliv op igennem den amerikanske historie. En ret, der allerede blev skrevet ind i selve den amerikanske forfatning.

Forfatteren er juraprofessor på Tulane Law School i USA, tidligere journalist og en af de fremmeste amerikanske eksperter i privatliv og medier.

I bogen konstaterer hun blandt andet, at privatliv er godt, men man kan også få for meget af en god ting.

På den ene side kan retten til privatliv beskytte dem, der vil nøjes med at åbenbare deres intime sider for de nærmeste – men også beskytte magtfulde mennesker med skeletter i skabene, som offentligheden bør kende til.

Bogen handler om spændingen mellem retten til privatliv og retten til at få sandheden at vide.
Hvilke pinlige gerninger skal have lov at blive glemt i respekt for privatlivets fred?

Og hvilke skal frem i lyset, så vi kan lære af historiens fejltagelser?

Vi er med hele vejen forfatningsfædrene Hamiliton og Jefferson, følger retten til privatliv op gennem historien og hele vejen til Donald Trumps berømte selvangivelse.

Titel: Seek and Hide: The Tangled History of the Right to Privacy

Forfatter: Amy Gajda