Artikel top billede

(Foto: IDG/Computerworld)

Test: Det gør altså lidt ondt at teste Nvidias nye mellemklasse-kort

Gaming-grafik til høje priser: Nvidias billigste grafikkort i 4000-serien leverer varen, men tager sig godt betalt for fornøjelsen.

Nvidias nyeste kuld af dedikerede RTX 4000-grafikkort er nogle mægtige enheder, som de færreste gamere har set skyggen af - alene fordi prisen placerer dem i et eksklusivt leje, hvor der skal spenderes over syv tusinde kroner, for overhovedet at være med.

Nyeste kort i serien, døbt GeForce RTX 4070 har dog potentialet til at brede den nye arkitektur ud ved at være det første, som er i stand med at flirte med en prislap tæt på de 5.000 kroner.

Hvad får man så for de penge?

Amputeret størrelse

Man kunne let forledes til at tro at RTX 4070 og RTX 4070 Ti er nært beslægtede.

Men ud over begge at diske op med samme ’AD104’ chip og 12 gigabyte hukommelse over en 192-bits båndbredde, er der tale om væsentligt forskellige kort.

Den nye 4070’er har nemlig fået kappet en stor del af dens regneenheder fra, mens frekvensen er reducereret markant.

Resultatet af øvelsen gør, at den teoretiske ydelse i Ti-varianten er næsten 60 procent højere end i den nye basismodel.

Til gengæld er den amputerede 4070’er langt mere mådeholden med sit strømforbrug: Her makses ud ved 200 watt i stedet for 285 watt. Nvidia anbefaler her en strømforsyning på relativt beskedne 650 watt.

Dagens testkort fra Nvidia kræver dog det nye 16-pins stik (eller den adapter til 8-pins strømstik, som medfølger). Andre designs kræver blot det gamle 8-pin stik, hvilket gør, at din gamle strømforsyning ikke behøver at blive opgraderet.

Beherskede forbedringer

Med færre regnekræfter ombord end den dyrere 4070 Ti bør den få svært ved at hæve sig over sin forgænger i RTX 3070-serien.

Men det er nu en noget forhastet konklusion.

Sagen er den, at RTX 4070 konsekvent leverer omkring 10 til 20 procent højere ydelse end sin forgænger.

Det ses i spil som Cyberpunk 2077, Read Dead Redemption 2, Call of Duty: MW2 og Gear Tactics og Watch Dogs Legion 12, hvor sidstnævnte for alvor giver fordele.

Her leveres halvanden gange højere ydelse og noget mere anvendelige 50 fps ved 4K-opløsninger, mens forgængeren døjer med sine 31 fps.

Kortet synes generelt at trække fra forgængeren ved de lidt lavere 1440p-opløsninger, uden dog rigtig at løbe fra den identisk prissatte 3070 Ti.

Værst står det til i ældre DX9 spil som CS:GO, hvor RTX 4070 faktisk ender med at yde lavere end RTX 3070.

Snedige tricks

RTX 4070 gemmer dog på et trick, der for alvor kan få kortet til at løbe fra den forrige generation.

RTX 4000-generationen er født med tredje generation af Nvidias ’Deep Learning Super Sampling’ teknologi, hvor kunstig intelligens benyttes til at give opskalere fra lavere opløsninger med minimal indflydelse på den visuelle kvalitet.

Teknikken er ikke voldsomt udbredt endnu, men DLSS 3.0 nyder allerede nu hurtigere udbredelse end forgængeren i version 2.0.

Med denne teknik slået til kan man altså spille med et kort, der leverer lavere opløsninger og dermed langt højere frekvenser, uden at den visuelle kvalitet lider voldsomt.

Her leverer RTX 4070 en ydelse, som lander den i samme liga som i RTX 3080, men altså med den bedre DLSS 3.0 rendering.

Mådeholdent strømforbrug

De nyeste top-grafikkort fra både Nvidia og AMD har været udfordrende størrelser for de strømforsyninger, hvis tjans det er at levere nok med strøm til kortene.

Nye performance-højder er blevet nået, men der er samtidig blevet slået nye rekorder i forslugenhed.

Sådan forholder det sig heldigvis ikke med Nvidias nye kort, som viser sig at bruge mindre strøm end sin forgænger i spil. Det samme kunne man ikke sige om de øvrige RTX 4000 kort.

RTX 4070 gør sig endda bemærket ved at bruge omkring 10 watt mindre i strøm, når det er i standby, hvilket alt andet lige vil betyde at kortet bør varme mindre nede i ens system i hverdagen.

Fint kort – men prisen gør ondt

Nvidias xx70-serie plejede længe at være et sikkert bud på et kompetent grafikkort til en pris, hvor de fleste gamere kunne være med.

Første del af den ligning holder sådan set stadig stik, men prissætningen omkring de 5.000 kroner gør lidt ondt.

Man skal ikke mange år tilbage, før den slags kort blot kostede end 3.000 kroner.

Efter nogle år med krypto-boom, corona-efterspørgsel og nu inflation er den smertelige virkelighed at priserne på et snusfornuftigt grafikkort til gamerne nu har forankret sig på et nyt og langt højere leje.


Loading ikon