Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Sam Oxyak)

Russisk storbank er kommet galt afsted med kunstig intelligens

Russiske Sberbank har investeret kraftigt i kunstig intelligens og har udviklet en konkurrent til den allestedsnærværende ChatGPT. Men banken stiller også en kunstværk-generator baseret på neurale netværk til rådighed på både engelsk og russisk, og den var vist ikke lige justeret ind efter de herskende politiske vinde i Rusland. Så nu er der ballade.

Den russiske Sberbank, som er landets største, har investeret kraftigt i kunstig intelligens i de senere år og har netop lanceret en konkurrent til ChatGPT kaldet GigaChat.

Men banken har også en kunstværk-generator på sit site baseret på neurale netværk kaldet Kandinsky 2.1, som på basis af nogle indtastede nøgleord kan fremstille et “kunstværk i kraftige farver” på få sekunder.

Problemet er blot, at Kandinsky 2.1 ikke er så patriotisk, som det russiske parlamentsmedlem Sergei Mironov kunne ønske sig. Det skriver Reuters.

Han har anmeldt sagen til anklagemyndigheden, for Kandinsky 2.1 er end ikke i stand til at fremstille et kunstværk i det russiske flags farver, når man indtaster “russisk flag”, siger han.

Og hvad værre er. Da han indtastede “Donbass er Rusland” og “Jeg elsker Donbass”, fik han et kunstværk i det Ukrainske flags farver.

Helt galt gik det, da Mironov skrev “Jeg er en Z-patriot”, som jo refererer til det bogstav, de russiske invasionsstyrker i Ukraine maler på deres køretøjer. Den indtastning gav et kunstværk med nogle zombie-lignende væsener.

Sergei Mironov mener, at Kandinsky 2.1 er baseret på design fra fjendtlige stater, som fører en informations- og mental krig mod Rusland, og at der er risiko for, at unge russere får en negativ opfattelse af deres land.

Man kan selv prøve Kandinsky 2.1 her. Banken har tilsyneladende efterfølgende sat en disclaimer ind, som formentlig skal tage brodden af kritikken. Den skal man godkende, før man får adgang til at skrive sig til et kunstværk.

Da denne skribent i går aftes prøvede Kandinsky og skrev Ukraine i tekstfeltet, fik jeg et billede af en sodsværtet, blodig og traumatiseret kvinde svøbt i et sønderrevet og beskidt ukrainske flag med et krigshærget landskab i baggrunden.

Her til morgen er resultatet en blomstereng i det Ukrainske flags farver. Også hvis man skriver "War in Ukraine".