Artikel top billede

(Foto: JASPER CARLBERG / JASPER CARLBERG)

Ombudsmanden: Digitaliseringen fejler på mange punkter

Digital forvaltning skaber store problemer for borgerne, lyder det fra Ombudsmanden.

Digitalisering i den offentlige forvaltning skaber mange problemer for samfundets borgere, da de, som vælger it-systemerne, ikke er tilstrækkeligt i stand til at forudse, hvad fremtiden bringer, og derfor fører det til uhensigtsmæssigheder for mange borgere, når der sker fejl.

Det fortæller ombudsmand, Niels Fenger til Politiken.

Han fortsætter med at fortælle, at flere digitale systemer hos myndigheder ikke lever op til lovgivningens rammer med deres it-løsninger, og at forfejlet it-systemer fylder meget på hans bord i hvervet som ombudsmand.

Helt grundlæggende har han oplevet flere problemer med, at systemerne, der blander borgeres data med algoritmiske beslutninger, som får konsekvenser for borgerne.

”Det er ofte de helt banale, fundamentale ting, der går galt: Når man overser behovet for, at maskinen skal kunne skrive til forældremyndighedsindehaveren. Når systemet undlader at tillade registreringen af en partsrepræsentant – en værge eller en advokat. Når man udsender et dokument i et filformat, hvor dokumentet får en ny dato, hver gang man åbner det,” siger han til mediet.

Eksempler på dette kan være Sundhedsplatformen, som indtil Ombudsmanden blandede sig, var indstillet til at sende direkte til patienter, hvilket førte til vigtige beskeder til børn, uden forældrene blev orienteret.