Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Grønt lys til statsstøtte: Vil pumpe milliarder af kroner ind i 56 europæiske tech-virksomheder

EU-Kommissionen siger ja til at enn række lande pumper 61 milliarder kroner ind i 68 europæiske teknologi-projekter, som skal være med til at fremme den europæiske tech-sektor.

EU giver grønt lys til, at der kan pumpes 8,1 milliarder euro - omkring 61 milliarder kroner - ud som statsstøtte til 68 europæiske teknologi-projekter, som er undervejs.

Pengene skal gå til 68 projekter inden for blandt andet chip-udvikling, batterier, kommunikations-teknologi, 5G, selvkørende biler og AI.

Blandt modtagerne er blandt andet Ericsson, Renault, Bosch, GlobalFoundries, STMicroelectronics, Infineon og den franske fly-fabrik Airbus.

De 68 projekter - som 56 virksomheder står bag - er blevet vurderet og godkendt af det særlige EU-organ IPCEI [‘Important Projects of Common European Interest’], som er oprettet specifikt med henblik på udmøntning af statsstøtten.

Ifølge Reuters kan de første produkter - der er resultat af den massive statsstøtte - ramme markederne allerede i 2025.

De fleste resultater ventes dog først i 2032.

EU-kommissær Thierry Breton siger, at statsstøtten kan være med til at sætte skub i udviklingen af en europæisk supply chain for radar-komponenter, udrulningen af el-biler samt udviklingen af AI-chip.

Ifølge Reuters kommer pengene fra Østrig, Tjekkiet, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Irland, Italien, Malta, Holland, Polen, Rumænien, Slovakiet og Spanien.

Danmark deltager ikke i støtten.