Artikel top billede

De inficerede 700.000 computere - nu slår myndigheder til mod bagmændene i kæmpe politiaktion

Det russiske botnet Qakbot er blevet bremset i en stor international politiaktion, hvor der er blevet beslaglagt 52 servere

Det amerikanske forbundspoliti gennemførte tirsdag en stor politiaktion rettet mod malwareplatform Qakbot, der gennem tiden har inficeret mere end 700.000 computere.

Ifølge nyhedsbureauetReuters blev politiaktionen med navnet “Duck Hunt” gennemført i samarbejde med myndighederne i Frankrig, Tyskland, Holland, Storbritannien, Romanien og Letland.

I alt blev der som led aktionen beslaglagt 52 servere.

“I fællesskab har vi fået lagt Qakbot ned og reddet tusindevis af ofre fra fremtidige angreb,” lød det på en pressekonferencen fra den amerikanske anklager Martin Estrada.

En signifikant aktion

Han betegner aktionen mod Qaknet som en af de mest signifikativt aktioner, der nogensinde er blevet gennemført mod et botnet.

Sikkerhedsanalytiker vurderer over for Reuters, at Qakbot stammer fra Rusland, og botnettet er blevet brugt til ransomware-angreb, der har ramt erhvervsdrivende, sundhedsvæsenet samt offentlige myndigheder og har forårsaget skade for millioner af dollar.

Ifølge Reuters vurderes det, at Qakbots bagmænd i alt har modtaget løsepenge fra ransomware-ofre for tæt på 400 millioner kroner..