Artikel top billede

(Foto: Shutter_M /)

Skaberne af Pegasus-spyware: Vi ville bare redde liv

I et israelsk studie kortlægger forskere, hvordan NSO Group - skaberne af det berygtede Pegasus-spyware - i deres kommunikation har legitimeret deres kontroversielle overvågningsprodukt.

Det var et råb om hjælp fra det israelske spionagentur, der fik NSO Group til at sætte sit Pegasus-spyware til rådighed for en omfattende masseovervågning, som i 2021 førte til afsløringen af, at softwaren havde været brugt til at udspionere flere hundrede systemkritikere, politikere og journalister.

Pegasus er et hackerværktøj, som giver brugen adgang til at hacke et enormt antal ofre gennem deres smartphones.

"For os som israelere, der hørte at vores teknologi kunne redde liv, sagde vi øjeblikkeligt: "Fortæl os hvad I har brug for, så gør vi det," lød det fra selskabets daværende CEO Shalev Hulio, da man dengang skulle forsvare hvordan mere end 50.000 mennesker var blevet ofre for softwaren.

Det skriver mediet Radar, der henviser til et forskningspapir, som er udarbejdet af israelske forskere, som stiller skarp på den retorik og historieopbygning, som NSO Group har benyttet i arbejdet med at legitimere sine handlinger i forbindelse med sagen.

De to forskere, der har lavet undersøgelsen hedder Dan M. Kotliar og Elinor Carmi, og de fremhæver selv en række usædvanlige metoder i kommunikationsstrategien om sagen:

For det første, siger de to sociologer, har NSO Group givet mange interview og oprettede en hjemmeside dedikeret til emnet - hvilket skulle være særligt usædvanligt i den ellers hemmelighedsfulde efterretningsindustri.

Desuden har selskabet kastet bebrejdelserne videre til brugerne og kunderne af appen.

Og i flere interviews er produktet også fremhævet som ét der har redddet flere liv, når efterretningstjenester har brugt det.

I bund og grund, så er det store argument for NSO Group, at de - som de gode - har været nødt til at bryde loven, for at stoppe de onde, som bryder loven.

Du kan finde hele rapporten her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere