Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Unsplash)

Amazons Alexa får AI-turboladning: Sådan kommer den stemmestyrede assistent til at fungere

Det smarte hjem har potentiale til at blive langt mere intelligent, når de nye LLM-baserede kunstige intelligens flettes ind i stemmestyrede assistenter.

Stemmestyrede digitale assistenter, såsom Google Assistant, Apples Siri og Amazons Alexa har hidtil været drevet af kunstig intelligens – men de har aldrig været rigtig smarte.

Selvom assistenterne har været med os i over 10 år, har de døjet med at forstå mere end korte beskeder og levere resultater af varierende anvendelighed.

Amazons bud på en assistent, Alexa, står dog til at blive den først bredt tilgængelige assistent, som udnytter de muligheder som storskalasprogmodeller tilbyder (kendt som ’LLM’ - dem som AI-tjenester som ChatGPT eller Google Bard anvender) tilbyder til assistenterne.

Og med dem følger en monumental udvikling for, hvad assistenterne vil kunne forstå og udrette.

Alexa 2.0

Amazons nye assistent vil, ligesom AI-chatrobotter, være langt bedre til at føre en samtale i naturligt talesprog.

I dette tilfælde vil dennes sprogfærdigheder være optimeret til det smarte hjem.

Hvor Alexa tidligere kunne forstå og aktivere termostaterne ved at der ytres ’Alexa, jeg fryser’, vil den kunne forstå associationer og mere farverige beskeder som ”Alexa, få det her rum til at føles som ’Seahawks’ farver’ og justere termostaten tilsvarende, forklarer Amazon SVP for enheder Dave Limp (Seahawks er et NFL-hold med en kølig blågrøn palette på sine trøjer).

Den forbedrede sprogforståelse giver også mulighed for, at mindre gængse eller mere indviklede kommandoer kan gives

”Nu kan du sige, ’Alexa, slå sprinklerne til, åbn garagens dør og sluk for alle lysene udenfor’ og så vil den forstå det,” forklarer Dave Limp til netmediet The Verge.

Man kan her også bede den at skabe faste rutiner, som så vil følges dag efter dag, påpeger han.

Tredjeparts-udviklere vil også få adgang til Alexas nye kognitive funktioner med to nye indstillinger ’Dynamic Controller’ til at synkronisere enheder samt ’Action Controller’ som udviklere kan tilføje til sprogmodellen.

Således kan en kommando som ’Alexa, gulvet er beskidt’ indstilles til at aktivere en eventuel robotstøvsuger.

Gradvis udrulning

Det nye LLM-baserede assistent vil dog kun udrulles gradvist ud over de kommende måneder og alene ud i det amerikanske hjemmemarked.

”Når man kobler en LLM til den rigtige verden, vil man minimere ’hallucinationer’ – og selvom vi tror på, at vi har det rette system på plads, så er der ikke noget substitut for at afprøve det i den rigtige verden,” siger Dave Limp.

Samtidig vil det kun fungere med et begrænset udvalg af hjemmets smart-enheder såsom lys, smart-kontakter og enkelte andre home-devices, lyder det fra ham.

For at skrive sig op til den kommende preview-udgave af Alexa, skal ens aktuelle enhed få kommandoen ’Alexa, let’s chat’ hvilket vil skrive en op til at blive betatester på den nye Ai-assisterede assistent.