Artikel top billede

(Foto: Andrea Piacquadio)

Hele den amerikanske it-branche skabte kun 700 nye job i 2023

I hele USA blev der ifølge en ny analyse kun skabt 700 it-job i 2023. Det skyldes blandt andet et alvorligt mismatch mellem de efterspurgte og de udbudte kvalifikationer.

Det seneste år har været præget af flere store fyringsrunder i den amerikanske tech-industri.

Det sætter også sit præg på jobudviklingen i branchen, hvor nye tal peger på, at der kun er blevet skabt ganske få nye job.

Således skriver it-mediet The Register på baggrund af en analyse fra analysehuset Janco Associates, at der i hele den amerikanske it-branche blot blev skabt 700 nye job i 2023.

Værst så det ud i april, hvor den amerikanske it-branche oplevede en nedgang på 13.500 it-job, mens den bedste måned var december, hvor der blev tilføjet 13.700 nye job til it-sektoren.

Tilbage står dog, at 2023 var et betydeligt bedre år end året før, hvor der ifølge Janco Associates forsvandt intet mindre end 266.400 job i løbet 2022.

"Baseret på vores analyse kan it-arbejdsmarkedet og mulighederne for it-professionelle i bedste fald beskrives som dårlige," siger Victor Janulaitis, der er administrerende direktør for Janco Associates til The Register.

Mismatch på arbejdsmarkedet

Ifølge Victor Janulaitis er arbejdsmarkedet for it-professionelle i øjeblikket præget af et mismatch, når det gælder de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger og de kvalifikationer, der er tilgængelige på arbejdsmarkedet.

Derfor er der ifølge Janco Associates i øjeblikket også 100.000 ubesatte job på det amerikanske it-arbejdsmarked, mens der samtidig er 101.000 arbejdsløse it-professionelle.

Ifølge analysehuset er der især efterspørgsel efter it-folk med kompetencer inden for kunstig intelligens og machine-learning, mens en række jobtyper som eksempelvis support-stillinger er forsvundet. Blandt andet fordi de er blevet automatiseret ved hjælp af netop kunstig intelligens og maksinlæring.