Artikel top billede

Bog: Fra showman til leder under maksimalt pres

I den helt nye bog ”The Showman” fortæller en af de journalister, der kender Volodymyr Zelensky bedst, om hvordan en af de mest usandsynlige personer blev selve inkarnationen af Ukraines kamp mod en tilsyneladende ustoppelig overmagt.

Da Rusland invaderede Ukraine, havde de færreste særlige forventninger til den forhenværende komiker Volodymyr Zelensky, der – i mangel af bedre alternativer – indtil da havde spillet rollen som landets hverken specielt populære eller overbevisende præsident.

De fleste regnede ret beset med, at manden enten lagde sig fladt ned eller stak halen mellem benene.

I stedet afslog han amerikanernes tilbud om evakuering med det nu berømte udsagn om, at ”Kampen er her. Jeg har brug for ammunition, ikke for et lift.”

I denne uge udkom bogen "The Showman: Inside the Invasion That Shook the World and Made a Leader of Volodymyr Zelensky," og her giver journalist og Time Magazine-reporter Simon Shuster et indblik i Zelenskys transformation fra komiker til krigshelt.

Bogen bygger på flere års research, interviews og rejser med Zelensky, hans familie, venner og politiske samt militære rådgivere. Shuster fortæller bl.a., hvordan præsidentens erfaring som komiker og skuespiller har været afgørende for hans succes som leder.

For Zelensky er først og fremmest en dygtig kommunikator, der er god til at fortælle historier og skabe forbindelse med folk.

Hvilket mere end noget andet har været afgørende for hans evne til at samle Ukraine og sikre den internationale opbakning, der – i hvert fald indtil videre – har gjort det muligt at modstå den russiske invasion.

Baseret på de allerførste anmeldelser af bogen er den både velskrevet og medrivende. Ligeledes er dens helt store styrke, at Shuster har dyb indsigt i sit stof og har haft langvarig førstehåndsadgang til sin hovedperson.

Derimod trækker det angiveligt lidt ned, at forfatteren også er en smule benovet over Zelensky.

Hvilket man så dog måske godt kan forstå. Det er trods alt de færreste, der ville have mod til at give den russiske diktator en langemand lige i ansigtet, mens der er dræbepatruljer på udkig efter ens skalp og fædrelandet bombes sønder og sammen.

I dette korte interview fortæller forfatteren om baggrunden for bogen.

Titel: The Showman: Inside the Invasion That Shook the World and Made a Leader of Volodymyr Zelensky.

Forfatter: Simon Shuster.