Artikel top billede

(Foto: Pawel Czerwinski)

Google klar med ny Gemini AI-model : Så meget bedre er den nye kunstige intelligens

Blot to uger efter lanceringen af Gemini Ultra, præsenterer Google en Pro-model, der kan håndtere ekstra store dataset.

Blot få dage efter lanceringen af sin nye abonnementsfinansierede Gemini ’Ultra’ AI-bot, er Google klar med et væsentligt løft til sin bedste gratis-model, døbt ’Gemini Pro’.

Den underliggende model, Gemini Pro, går nemlig fra version 1.0 til 1.5, oplyser selskabet på sin blog.

Her lover søgegiganten ’dramatiske fremskridt’ i den reviderede version, hvor den ifølge selskabet skulle være i stand til at matche ’Ultra’ modellen på en række parametre, mens den samtidig kræver mindre regnekraft end hidtil.

Her tilbyder selskabet samtidig ’banebrydende kontekst-forståelse’, hvilket selskabet oplyser giver den mulighed for at bearbejde op til en million tokens på en gang, hvilket gør det muligt at tilbyde det største kontekst-vindue i en storskalamodel til dato.

Ved almindeligt brug benytter Gemini 1.5 Pro dog alene 128.000 tokens, det samme antal som i ChatGPT 4.0 Turbo, mens flere altså kan tilgås via AI Studio og Vertex AI. Version 1.0 af Gemini tilbød et kontekstvindue på maksimalt 32.000 tokens.

Google advarer her, at regnetiden forlænges mærkbart, når det udvidede token-vindue anvendes.

Med den ekstra båndbredde viser Google, hvordan den nye Gemini-model kan håndtere en 402 sider lang transkribering af NASA’s Apollo 11 mission til månen, hvorefter den på nogle dusin sekunder kan identificere områder af interesse.

Dokumentet optager i alt omkring 326.000 tokens og tager over et halvt minut at bearbejde i Googles egen demonstration af den nye model. Her lykkedes det modellen at identificere tre humoristiske indslag i det 400-sider lange dokument.

I en anden demo, viser Google hvordan en 44 minutter lang stumfilm med Buster Keaton i hovedrollen kan klemmes ind i 697.000 tokens, hvorefter modellen kan identificere nøjagtig det øjeblik, hvor komikeren samler et stykke papir op i filmen.

Modellen tilbydes som et begrænset preview igennem selskabets enterprise- og udvikler-kanaler. Ønsker du at prøve kræfter med den nye model, kan du skrives op på denne side.

Den nye Gemini-model kan ses i aktion i videoen nedenunder.