Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: JumpStory)

Alle alarmklokker bør ringe: De unge gider ikke tekniske fag - optaget på HTX dropper markant

Den tekniske gymnasieuddannelse HTX har slet ikke fanget i de unges interesse, og søgningen til HTX har nået et nyt lavpunkt. Det er en katastrofe for danske virksomheder og samfundet, og der er brug for politisk handling nu, lyder det fra Dansk Industri.

Det går rigtigt skidt med at få de unge til at interessere sig for de tekniske fag trods mange års indsats.

I år har knap 3.200 søgt ind på den tekniske gymnasieuddannelse HTX. I 2019 var det tal knap 5.000. HTX-uddannelserne har altså mistet mere end hver tredje ansøger på bare fem år.

HTX baner vejen for, at unge mennesker får interesse for at uddanne sig til alt fra programmører, ingeniører til it-uddannelser i bredere forstand.

“Det er kort fortalt en katastrofe for danske virksomheder og samfundet generelt, at antallet af unge mennesker, der søger HTX, falder og falder”, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør for Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser i Dansk Industri.

“Fortsætter udviklingen med de lave søgetal, så vil det være svært at fastholde et bredt udbud af HTX i hele landet – og især yderkommunerne vil blive ramt hårdt. Så er der sat en dårlig spiral i gang. Når vi ser ind i en fremtid, hvor den teknologiske udvikling og kunstig intelligens kommer buldrende, stiller vi os selv rigtig dårligt, hvis ikke vi får flere HTX-studenter”, siger Signe Tychsen Philip.

Også ærgerligt for de unge

“Det er både ærgerligt for it-virksomhederne og samfundet, at færre unge vender naturvidenskabelige ungdomsuddannelser ryggen. Men måske mest centralt, så er det ærgerligt for de unge, for de her uddannelser rummer faktisk nøglen til at være med til at løse nogle af de største udfordringer, vi som samfund står overfor. Det er jo fantastisk at kunne være en del af det”, siger André Rogaczewski, adm. direktør i Netcompany og bestyrelsesformand i DI Digital.

“Vi har desværre ikke ét svar på, hvorfor det ser sådan ud, men netop derfor bør alle alarmklokker ringe hos politikerne. Faldet fortsætter år for år. Vi skal simpelthen have øget interessen for HTX og STEM blandt vores unge”, siger André Rogaczewski.