Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Vejrudsigt: Det bliver rigtig, rigtig varmt

I den roste bog The Heat Will Kill You First ser forfatteren på de konsekvenser, som hastigt stigende temperaturer allerede har for mennesker, natur og samfund verden over.

Som lavlandsdansker i et småfugtigt land har vi med jævne mellemrum – også før klimaforandringer blev et accepteret faktum – været vant til at bakse med konsekvenserne af stormflod, skybrud og en oversvømmet Lyngbyvej.

Måske er det blevet værre i de seneste år, måske er det ikke.

Men faktum er, at kloden de seneste år har slået den ene temperaturrekord efter den næste, og i store dele af verden mærker man konsekvenserne af de stigende varmegrader.

Dels øger det hyppigheden af ødelæggende og ekstremt kostbare skov- og naturbrande. Dels slår varmen helt basalt mennesker ihjel.

Heraf titlen på bogen “The Heat Will Kill You First – Life And Death ”, der blandt andet blev kåret af tidsskriftet The Economist som en af sidste års bedste udgivelser.

I bogen opridser Jeff Goodell gennem en række beretninger nogle af de konsekvenser, som de seneste års varmerekorder allerede har haft.

For hvordan påvirker det natur, mennesker og afgrøder, når foråret kommer uger tidligere, end vi har været vant til, og når efterår og vinter sætter senere ind? Samt når perioden derimellem præges af hyppige hedebølger, der i stigende grad bliver reglen snarere end undtagelsen?

Ligeledes ser Goodell på, hvad der er i vente, hvis verdenssamfundet fortsat ikke får styr på CO[size= 10.8333px]2[/size]-udledningen – og det er ikke så rart endda.

Tværtimod vil der i mange samfund være udsigt til, at særligt de svageste – som er nødt til at arbejde udendørs eller ikke har råd til nedkøling af boligen – dør af heden i et omfang, som vil udfordre både regeringer og social sammenhængskraft.

Men det kan man alt sammen læse mere om i The Heat Will Kill You First, der har høstet omfattende ros, også fra en lang række andre medier end The Economist.

Man kan også starte med at kaste et blik på dette mere koncentrerede interview, som The Washinton Post har foretaget med forfatteren.

Titel: The Heat Will Kill You First

Forfatter: Jeff Goodell