Artikel top billede

(Foto: Ian Hutchinson/Unsplash)

Nu tvinges 468 myndigheder i USA til at ansætte en AI-chef

"Vi har instrueret alle føderale agenturer om at udpege en AI-chef med erfaring, ekspertise og autoritet til at føre tilsyn med alle AI-teknologier," siger den amerikanske vicepræsident Kamala Harris.

Den amerikanske regering vil sikre, at brugen af kunstig intelligens i den offentlige sektor i USA forbliver sikker.

Derfor bliver samtlige 468 føderale agenturer i USA nu påkrævet at ansætte en overordnet AI-chef, der skal føre tilsyn med myndighedernes brug af AI-systemer.

Det annoncerede den amerikanske vicepræsident Kamala Harris ved et pressemøde i den amerikanske kongres Skærtorsdag i sidste uge.

"Vi har instrueret alle føderale agenturer om at udpege en AI-chef med erfaring, ekspertise og autoritet til at føre tilsyn med alle AI-teknologier, der bruges af agenturet, og det er for at sikre, at AI bruges ansvarligt," sagde Harris ifølge The Verge.

De hundredvis af føderale agenturer i USA inkluderer administrative underafdelinger til de tungeste institutioner i USA, herunder forsvaret, retsvæsenet og de mange politiske ministerier. Blandt de mere kendte føderale agenturer tæller også NASA og det amerikanske postvæsen.

Udover at føre tilsyn får de kommende AI-chefer i de enkelte agenturer til opgave, at de en gang om året skal indsende en rapport til den amerikanske kongres med en liste over alle de AI-systemer, agenturet bruger, eventuelle risici forbundet med disse, og hvordan agenturet planlægger at afbøde disse risici.

Harris tilføjede, at de enkelte agenturer også skal etablere AI-bestyrelser for at koordinere, hvordan AI bruges internt i de enkelte agenturer. Bestyrelserne skal være etableret inden sommer.

Udmeldingen er en del af Joe Biden-administrationens AI-bekendtgørelse, som kræver, at føderale kontorer skal skabe AI-sikkerhedsstandarder og ansætte 100 nye medarbejdere, der skal arbejde med AI i den amerikanske regering.

Det AI-Vilde Vesten

Modsat EU’s AI-Act har USA ingen love, der regulerer AI. Selvom der er blevet fremsat flere lovforslag, der regulerer nogle aspekter af AI, har der ikke været meget bevægelse i forhold til at lovgive om AI-teknologier, skriver The Verge.

Biden-administrationens AI-bekendtgørelse giver retningslinjer til regeringsorganer om, hvordan de skal tilgå teknologien, og med Harris’ nye udmelding får de enkelte agenturer muligheden for helt at udelukke AI-systemer, hvis de vurderer, at de ikke lever op til agenturets sikkerhedskrav.

Agenturer skal også uafhængigt evaluere sikkerhedsrisikoen ved hver AI-platform, de bruger.

Derudover skal de verificere, at enhver AI, de implementerer, opfylder sikkerhedsforanstaltninger, der "mindsker risikoen for algoritmisk diskrimination og giver offentligheden gennemsigtighed i, hvordan myndigheden bruger AI."

Ifølge den nye amerikanske AI-vejledning skal alle statsejede AI-modeller, koder og data frigives til offentligheden, medmindre de udgør en risiko for statslige operationer.