Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon)

Intel bløder milliarder i kampen for at følge med konkurrenterne: Topchef anerkender strategisk selvmål

Hastigt voksende underskud på driften sammenholdt med et faldende salg får administrerende direktør Pat Gelsinger til at anerkende, at han har lavet en strategisk selvmål.

Syv milliarder dollars - svarende til næsten 50 milliarder kroner - tabte den amerikanske chipproducent Intel sidste år, skriver Reuters oven på et nyt regnskab fra selskabet.

Driftsunderskuddet er et direkte resultat af de massive investeringer anlagt for at prøve at følge med TSMC fra Taiwan, der sidder tungt på chips-tronen.

Forrige år kunne den aldrende virksomhed ligeledes fremvise et stort minus på driften på 36 milliarder kroner.

Det blodrøde regnskab suppleres med en tilbagegang i salget på 31 procent, som for 2023 lyder på 130 milliarder kroner.

Den amerikanske administrerende direktør Pat Gelsinger sagde i et investorkald ifølge Reuters, at sidste år bød på flere forkerte strategisk beslutninger - blandt andet fravalget af det hollandske selskab ASMLs særlige wafers, der af flere er kendt som de bedste maskiner til at producere bittesmå, superchips.

Lært af skade er Intel i gang med at indkøbe flere af litografi-maskinerne fra det hollandske selskab med danske Niels Smedegaard Andersen som bestyrelsesformand. Men på baggrund af den strategiske fejl, så køber Intel sig til over 30 procent af sin produktion af netop TSMC.

Ifølge Reuters er det Intels målsætning at få det tal ned til 20 procent indenfor en årrække.

I kampen for at indhente TSMC og sydkoreanske Samsung er det Pat Gelsingers turnaround-plan at investere over 100 milliarder dollars i at bygge og udvide fire chipfabrikker i USA - stærkt subsideret af den amerikanske regering.