Zenmeditation til stressede it-folk

20 Nokia-ansatte mediterer hver dag. Det fjerner stress, øger koncentrationen om arbejdet og dermed effektiviteten, mener televirksomheden.

IBM i Holland har zenmediteret i 15 år, og nu har meditationsformen ramt den danske it-branche.

I Nokias hovedsæde i København, begiver 20 ansatte sig dagligt til det dertil indrettede meditationslokale, for at bruge 20 minutter i tavshed og med sig selv.

Meditation skærper fokus, øger koncentrationen og fjerner stress, mener manden bag Nokias meditationsprogram, technology manager hos Nokia, Nikolaj Bruun.

Herhjemme har virksomheder som Novo Nordisk, KMD, Danfoss, TV2 og KPMG gennemført kurser i zentræning. I amerikanske Apple er zenmeditation ligefrem et krav til de ansatte.

Det har intet at gøre med religiøs overbevisning. Det er i virkeligheden en lavpraktisk håndtering af de stressproblemer, mange it-folk oplever, og som ender i stadig flere langtidssygemeldinger på grund af stress.

Tæl til ti
Meditationen foregår ved, at man tæller til ti. Der mediteres med åbne øjne og blikket indstillet på fjern.

Tælleprocessen afbrydes uundgåeligt af den mediterendes ubevidste tanker.

Når det sker, starter tælleriet forfra.

Nokia har haft 30 ansatte på alle niveauer igennem et endags meditationskursus. Alle oplever meditationen som positiv.

- Efter 14 dage oplever de forbedringer på koncentrationsevnen, de sover bedre om natten, har større glæde ved arbejdet og er mere kreative. Nogle få siger dog, at de ikke kan finde tid til det i hverdagen, fortæller Nikolaj Bruun.

Nikolaj Bruun har selv mediteret i fire år - og han stopper ikke igen. Han oplever, at han bliver mere effektiv i sit arbejde, fordi han er i stand til bedre at koncentrere sig.

- Det betyder så, at jeg påtager mig flere opgaver, som så igen er med til at øge stressniveauet. Det skal man være opmærksom på, siger han.

Ingen zen i bilen
Opmærksom er netop nøgleordet i zenmeditation.

For eksempel kan man ikke zenmeditere i bilen på vej til og fra arbejde, selvom meditationen altså foregår med åbne øjne.

- En måned efter, jeg begyndte at meditere, slukkede jeg radioen i bilen, og jeg har ikke tændt den igen. Når jeg kører bil, vil jeg koncentrere mig helt og fuldt om at køre bil. Det er en konsekvens af meditationen. Man bliver meget fokuseret og er meget opmærksom i nuet, siger Nikolaj Bruun.

Han mener, at meditation er er særdeles velegnet for de ansatte i it-branchen, men at alle brancher med deadlines og generelt højt stressniveau, vil have glæde af det.

- Når du mediterer, er du din egen psykolog. Det kan gøre ondt, for der kommer ubehagelig ting op, som man hellere er fri for, siger han.

Han har oplevet en række minidepressioner, som har stået på, indtil sindet har bearbejdet dem. Det har ikke påvirket hans arbejde, siger han, men når man kommer ud på den anden side, har man mere energi og er stolt over at have flyttet sig.

- De dyk er sandsynligvis bedre, end hvis du går og sparer det hele op, der så kommer ud på én gang. Så risikerer du at gå helt ned med flaget i lang tid, siger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Office 365 og Windows 10: Sådan udnytter du de nyeste værktøjer og funktioner

Office 365 har over de senere fem år vundet indpas i utallige danske virksomheder, der nu også har opgraderet til Windows 10. Bliv klogere på de mange muligheder, der er med Microsofts løsninger.

12. december 2017 | Læs mere


Cloud og it-infrastruktur: Udnyt de nye teknologier og platforme til at optimere performance

Cloud computing rummer store muligheder for mange i en tid, hvor agilitet, fleksibilitet og sammenhæng mellem systemerne spiller en større og større rolle i jagten på at skabe og høste værdi og udklække viden via data. Kom og hør om mulighederne.

14. december 2017 | Læs mere


Vælg den rigtige storage-løsning og skab mere værdi

Valget af storage-løsning er blevet et strategisk valg, der skal passes ind i virksomhedens overordnede mål og planer. På denne konference får du overblik over de væsentligste problemstillinger og indblik i nogle af de nyeste løsninger inden for moderne datacenter-drift, cloud-løsninger, serverum, drifts-modeller og it-sikkerhed.

18. januar 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Computerworld
"Om morgenen, lige før vi skal ind til interviewet, bliver hans telefon pludselig rødglødende: "Nokia har lige lukket hele afdelingen i København""
"Om morgenen, lige før vi skal ind til interviewet, bliver hans telefon pludselig rødglødende: "Nokia har lige lukket hele afdelingen i København""
CIO
Nu rammer kunstig intelligens de danske produktionsbånd: Vindmøllevirksomhed øger effektiviteten med 80 procent
I lang tid er der blevet talt om fordelene ved kunstig intelligens. Nu begynder det at vise sig i virkeligheden. Fujitsu har senest implementeret en løsning på vindmøllefabrikken Siemens Gamesa i Aalborg, der gør kvalitetssikringen både bedre og hurtigere.
Comon
Test af Jelly Pro: Lillebitte telefon er overraskende brugbar
Har du brug for en lillebitte mobiltelefon, som stadig kan køre Spotify, Mobile Pay og Messenger? Så er denne lille 4G-telefon noget for dig
Job & Karriere
Dansk it-virksomhed indførte fire-dages arbejdsuge: I dag er sygefraværet rekord-lavt og direktøren har tabt sig 13 kilo
Interview: Great Place To Work kategori-vinderen IIH Nordic har indført en fire-dages arbejdsuge og taget et opgør med forstyrrende storrums-kontorer og en frustrerende mailkultur. I dag er medarbejderne gladere end nogensinde før.
White paper
Er din virksomhed (måske) på vej ud i skyen? … her er tre mulige strategier og alle de vigtigste overvejelser
For langt de fleste virksomheder er cloud en uundgåelig del af fremtiden. Men hvordan skal man gribe det projekt an? Dette whitepaper fra EG fyldt med værdifulde input til de virksomheder, som står på tærsklen til at tage beslutningen - analyser, refleksioner, opmærksomhedspunkter og anbefalinger, som kan være en støtte i overvejelserne og undersøgelsen forud for beslutningen.