Zenmeditation til stressede it-folk

20 Nokia-ansatte mediterer hver dag. Det fjerner stress, øger koncentrationen om arbejdet og dermed effektiviteten, mener televirksomheden.

IBM i Holland har zenmediteret i 15 år, og nu har meditationsformen ramt den danske it-branche.

I Nokias hovedsæde i København, begiver 20 ansatte sig dagligt til det dertil indrettede meditationslokale, for at bruge 20 minutter i tavshed og med sig selv.

Meditation skærper fokus, øger koncentrationen og fjerner stress, mener manden bag Nokias meditationsprogram, technology manager hos Nokia, Nikolaj Bruun.

Herhjemme har virksomheder som Novo Nordisk, KMD, Danfoss, TV2 og KPMG gennemført kurser i zentræning. I amerikanske Apple er zenmeditation ligefrem et krav til de ansatte.

Det har intet at gøre med religiøs overbevisning. Det er i virkeligheden en lavpraktisk håndtering af de stressproblemer, mange it-folk oplever, og som ender i stadig flere langtidssygemeldinger på grund af stress.

Tæl til ti
Meditationen foregår ved, at man tæller til ti. Der mediteres med åbne øjne og blikket indstillet på fjern.

Tælleprocessen afbrydes uundgåeligt af den mediterendes ubevidste tanker.

Når det sker, starter tælleriet forfra.

Nokia har haft 30 ansatte på alle niveauer igennem et endags meditationskursus. Alle oplever meditationen som positiv.

- Efter 14 dage oplever de forbedringer på koncentrationsevnen, de sover bedre om natten, har større glæde ved arbejdet og er mere kreative. Nogle få siger dog, at de ikke kan finde tid til det i hverdagen, fortæller Nikolaj Bruun.

Nikolaj Bruun har selv mediteret i fire år - og han stopper ikke igen. Han oplever, at han bliver mere effektiv i sit arbejde, fordi han er i stand til bedre at koncentrere sig.

- Det betyder så, at jeg påtager mig flere opgaver, som så igen er med til at øge stressniveauet. Det skal man være opmærksom på, siger han.

Ingen zen i bilen
Opmærksom er netop nøgleordet i zenmeditation.

For eksempel kan man ikke zenmeditere i bilen på vej til og fra arbejde, selvom meditationen altså foregår med åbne øjne.

- En måned efter, jeg begyndte at meditere, slukkede jeg radioen i bilen, og jeg har ikke tændt den igen. Når jeg kører bil, vil jeg koncentrere mig helt og fuldt om at køre bil. Det er en konsekvens af meditationen. Man bliver meget fokuseret og er meget opmærksom i nuet, siger Nikolaj Bruun.

Han mener, at meditation er er særdeles velegnet for de ansatte i it-branchen, men at alle brancher med deadlines og generelt højt stressniveau, vil have glæde af det.

- Når du mediterer, er du din egen psykolog. Det kan gøre ondt, for der kommer ubehagelig ting op, som man hellere er fri for, siger han.

Han har oplevet en række minidepressioner, som har stået på, indtil sindet har bearbejdet dem. Det har ikke påvirket hans arbejde, siger han, men når man kommer ud på den anden side, har man mere energi og er stolt over at have flyttet sig.

- De dyk er sandsynligvis bedre, end hvis du går og sparer det hele op, der så kommer ud på én gang. Så risikerer du at gå helt ned med flaget i lang tid, siger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitaliseringsledelse 2.0

Anvendelsen af digital teknologi i virksomheder er under en radikal transformation. Det kan du få fuld indsigt i på denne unikke konference hvor vi sætter fuldt fokus på den afgørende digitaliseringsledelse.

18. december 2018 | Læs mere


ESDH / ECM - Optimal og effektiv data- og dokumenthåndtering

Med ECM kan indsamle, tilgå og styre informationer på tværs af virksomhedens systemer. Du får overblikket over alt fra dokumenter, video- og lydfiler til mails og andet indhold gennem hele livscyklussen. Få inspiration til din egen ECM-løsning, til hvordan du sikrer høj datakvalitet på tværs i organisationen og hvordan du tænker ESDH/ECM ind i hele den digitale arbejdsplads.

23. januar 2019 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

24. januar 2019 | Læs mere


Premium
Microsoft har snedig plan for at lokke stædige brugere væk fra Skype for Business: "Når vi vil flytte kunderne, er der som regel to muligheder: Enten er det pisk eller også er det gulerødder"
Kundernes migration væk fra Skype for Business og hen mod Microsoft Teams skal ikke foregå med en ladt revolver i ryggen. Derfor arbejder Microsoft efter en plan, der mere eller mindre lægger Skype for Business i koma.
Computerworld
Gratis wifi på vej i 15 danske byer: Disse danske byer bliver del af europæisk wifi-initiativ
Femten danske byer er blevet udvalgt til at deltage i et EU-initiativ, der betyder, at borger og turister i byerne i løbet af de kommende år vil få adgang til gratis wifi.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwool, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
6 gode råd til et succesfuldt virtuelt møde
Den traditionelle måde at tænke arbejdsplads på er under forandring. Nye teknologier skyder frem og gør hverdagen nemmere og mere dynamisk. Eksempelvis er mængden af fjernarbejdspladser steget med 115% de seneste 10 år, og det stiller krav til måden at holde møder på. Med et virtuelt møderum kan møder faciliteres online, og alle parter sparer tid fordi det er mere fleksibelt og ikke betinget af at alle møder op fysisk. I dette whitepaper kigger vi på hvad der skal til for at mestre denne disciplin og giver dig 6 gode råd.