Zenmeditation til stressede it-folk

20 Nokia-ansatte mediterer hver dag. Det fjerner stress, øger koncentrationen om arbejdet og dermed effektiviteten, mener televirksomheden.

IBM i Holland har zenmediteret i 15 år, og nu har meditationsformen ramt den danske it-branche.

I Nokias hovedsæde i København, begiver 20 ansatte sig dagligt til det dertil indrettede meditationslokale, for at bruge 20 minutter i tavshed og med sig selv.

Meditation skærper fokus, øger koncentrationen og fjerner stress, mener manden bag Nokias meditationsprogram, technology manager hos Nokia, Nikolaj Bruun.

Herhjemme har virksomheder som Novo Nordisk, KMD, Danfoss, TV2 og KPMG gennemført kurser i zentræning. I amerikanske Apple er zenmeditation ligefrem et krav til de ansatte.

Det har intet at gøre med religiøs overbevisning. Det er i virkeligheden en lavpraktisk håndtering af de stressproblemer, mange it-folk oplever, og som ender i stadig flere langtidssygemeldinger på grund af stress.

Tæl til ti
Meditationen foregår ved, at man tæller til ti. Der mediteres med åbne øjne og blikket indstillet på fjern.

Tælleprocessen afbrydes uundgåeligt af den mediterendes ubevidste tanker.

Når det sker, starter tælleriet forfra.

Nokia har haft 30 ansatte på alle niveauer igennem et endags meditationskursus. Alle oplever meditationen som positiv.

- Efter 14 dage oplever de forbedringer på koncentrationsevnen, de sover bedre om natten, har større glæde ved arbejdet og er mere kreative. Nogle få siger dog, at de ikke kan finde tid til det i hverdagen, fortæller Nikolaj Bruun.

Nikolaj Bruun har selv mediteret i fire år - og han stopper ikke igen. Han oplever, at han bliver mere effektiv i sit arbejde, fordi han er i stand til bedre at koncentrere sig.

- Det betyder så, at jeg påtager mig flere opgaver, som så igen er med til at øge stressniveauet. Det skal man være opmærksom på, siger han.

Ingen zen i bilen
Opmærksom er netop nøgleordet i zenmeditation.

For eksempel kan man ikke zenmeditere i bilen på vej til og fra arbejde, selvom meditationen altså foregår med åbne øjne.

- En måned efter, jeg begyndte at meditere, slukkede jeg radioen i bilen, og jeg har ikke tændt den igen. Når jeg kører bil, vil jeg koncentrere mig helt og fuldt om at køre bil. Det er en konsekvens af meditationen. Man bliver meget fokuseret og er meget opmærksom i nuet, siger Nikolaj Bruun.

Han mener, at meditation er er særdeles velegnet for de ansatte i it-branchen, men at alle brancher med deadlines og generelt højt stressniveau, vil have glæde af det.

- Når du mediterer, er du din egen psykolog. Det kan gøre ondt, for der kommer ubehagelig ting op, som man hellere er fri for, siger han.

Han har oplevet en række minidepressioner, som har stået på, indtil sindet har bearbejdet dem. Det har ikke påvirket hans arbejde, siger han, men når man kommer ud på den anden side, har man mere energi og er stolt over at have flyttet sig.

- De dyk er sandsynligvis bedre, end hvis du går og sparer det hele op, der så kommer ud på én gang. Så risikerer du at gå helt ned med flaget i lang tid, siger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Fire gange større end næststørste leverandør: Offentlige indkøbere bør følge Ateas dominerende markedsposition tæt
Atea er fire gange større end den næststørste hardware-leverandør til det offentlige. Situationen skal følges skarpt af offentlige indkøbsorganisationer, så det ikke ender med dårlig konkurrence, lyder opråbet.
Computerworld
Få mere fra hånden med det nye Gmail: Her er de første billeder af Googles nye mail-satsning
Google vil gøre Gmail enklere og mere produktiv i de kommende uger. Se hvordan det nye Gmail tager sig ud her.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Sådan vælger du business intelligence-løsning
I dette whitepaper undersøger vi, hvilke faktorer du skal være opmærksom på, når du vælger din kommende BI-løsning