Zenmeditation til stressede it-folk

20 Nokia-ansatte mediterer hver dag. Det fjerner stress, øger koncentrationen om arbejdet og dermed effektiviteten, mener televirksomheden.

IBM i Holland har zenmediteret i 15 år, og nu har meditationsformen ramt den danske it-branche.

I Nokias hovedsæde i København, begiver 20 ansatte sig dagligt til det dertil indrettede meditationslokale, for at bruge 20 minutter i tavshed og med sig selv.

Meditation skærper fokus, øger koncentrationen og fjerner stress, mener manden bag Nokias meditationsprogram, technology manager hos Nokia, Nikolaj Bruun.

Herhjemme har virksomheder som Novo Nordisk, KMD, Danfoss, TV2 og KPMG gennemført kurser i zentræning. I amerikanske Apple er zenmeditation ligefrem et krav til de ansatte.

Det har intet at gøre med religiøs overbevisning. Det er i virkeligheden en lavpraktisk håndtering af de stressproblemer, mange it-folk oplever, og som ender i stadig flere langtidssygemeldinger på grund af stress.

Tæl til ti
Meditationen foregår ved, at man tæller til ti. Der mediteres med åbne øjne og blikket indstillet på fjern.

Tælleprocessen afbrydes uundgåeligt af den mediterendes ubevidste tanker.

Når det sker, starter tælleriet forfra.

Nokia har haft 30 ansatte på alle niveauer igennem et endags meditationskursus. Alle oplever meditationen som positiv.

- Efter 14 dage oplever de forbedringer på koncentrationsevnen, de sover bedre om natten, har større glæde ved arbejdet og er mere kreative. Nogle få siger dog, at de ikke kan finde tid til det i hverdagen, fortæller Nikolaj Bruun.

Nikolaj Bruun har selv mediteret i fire år - og han stopper ikke igen. Han oplever, at han bliver mere effektiv i sit arbejde, fordi han er i stand til bedre at koncentrere sig.

- Det betyder så, at jeg påtager mig flere opgaver, som så igen er med til at øge stressniveauet. Det skal man være opmærksom på, siger han.

Ingen zen i bilen
Opmærksom er netop nøgleordet i zenmeditation.

For eksempel kan man ikke zenmeditere i bilen på vej til og fra arbejde, selvom meditationen altså foregår med åbne øjne.

- En måned efter, jeg begyndte at meditere, slukkede jeg radioen i bilen, og jeg har ikke tændt den igen. Når jeg kører bil, vil jeg koncentrere mig helt og fuldt om at køre bil. Det er en konsekvens af meditationen. Man bliver meget fokuseret og er meget opmærksom i nuet, siger Nikolaj Bruun.

Han mener, at meditation er er særdeles velegnet for de ansatte i it-branchen, men at alle brancher med deadlines og generelt højt stressniveau, vil have glæde af det.

- Når du mediterer, er du din egen psykolog. Det kan gøre ondt, for der kommer ubehagelig ting op, som man hellere er fri for, siger han.

Han har oplevet en række minidepressioner, som har stået på, indtil sindet har bearbejdet dem. Det har ikke påvirket hans arbejde, siger han, men når man kommer ud på den anden side, har man mere energi og er stolt over at have flyttet sig.

- De dyk er sandsynligvis bedre, end hvis du går og sparer det hele op, der så kommer ud på én gang. Så risikerer du at gå helt ned med flaget i lang tid, siger han.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Sådan får du overblikket over hele dit it-landskab
Få adgang til seks konkrete use cases og fokusområder der hjælper dig med at skabe overblik over dit samlede it-landskab. For hver use case er der en række gode spørgsmål, du bør stille dig selv og erfaringer du kan lære af. Blandt andet erfaringer med overraskende opdateringer, ældre enheder eller ukendte enheder på netværket.