Nye USB-antenner kan true DR's licenspolitik

Prisbillige digitale USB-antenner til computeren kan blive en bombe under licenssystemet. DR opkræver nemlig ikke licens for pc-fjernsyn, selv om man med de nye antenner kan nå hele det digitale sendenet, der går i luften om få måneder.

Billige tv-kort, der kan sættes i computerens USB-port, er for alvor på vej til Danmark.

Slår de igennem, kan de blive en trussel mod DR’s licens-indtjening, fordi de giver gratis adgang til det digitale sendenet, som man ellers skal betale licens for, hvis man har et fjernsyn.

Licenskontoret bestormes allerede
- Licenskontoret bestormes allerede af folk, som vil have oplyst, hvordan de kan slippe for licensen med de apparater, som de allerede har i huset, siger Jakob Blomgren Knudsen som er konsulent ved DR.

DR erkender, at antallet af licensframeldinger vil stige, jo nemmere de tekniske muligheder bliver for at se tv på computeren.

Op mod 10.000 danskere har allerede droppet det gamle tv-apparat og ser i stedet nyheder og Krøniken på computerskærmen.

Årlig licens: nul kroner
Fidusen er, at tv-kortene reducerer den årlige tv-licens til nul kroner, fordi DR endnu ikke opkræver licens for at se Deadline, Sporten eller Genbrugsguld på computer-skærmen.

Hidtil har licensfri tv-kigning været baseret på analoge tv-kort eller streaming på nettet, hvilket har gjort det muligt for tv-stationerne selv at styre, hvor meget de vil gøre tilgængeligt på nettet.

Men de nye produkter i handelen til USB-porten giver nu adgang til det digitale sendenet i god kvalitet og med mange programmer. Sendenettet går i luften den 1. april 2006.

Desuden er installation så nem, at antallet af licens-droppere ventes at stige yderligere, vurderer Henrik Søndergaard, medieforsker ved Københavns Universitet.

Han frygter en udhulning af DR-programmernes kvalitet.

- Programkvaliteten kan tage skade. På sigt sker der en yderligere udhulning af licensgrundlaget, siger Henrik Søndergaard.

Licensfri markedsføring
Et andet problem er, at producenterne af de nye produkter kan markedsføre sig på den gratis licens, siger medieforskeren.

SEC er et af de firmaer, som sælger tv-kort til det digitale sendenet i Danmark.

Her er man ikke i tvivl om, at der er et stort marked i de licenstrætte danskere.

- Jeg regner med, at vi kan sælge lige så mange tv-kort som vi kan få til landet, siger produktchef Jeppe Hansen.

Medielicens vil hjælpe
De fleste danskere er faktisk parate til at hive pungen op af lommen, hvis pc-tv kommer til at koste penge.

En ny meningsmåling som Epinion har foretaget viser, at 63 procent af befolkningen støtter ideen om en medielicens, mens hver tredje dansker er imod.

Medieforsker Henrik Søndergaard gætter på, at en eventuel ændring af licensen allerede kan blive aktuel i 2006.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.