Teleselskaber stævner Teleklagenævnet

Samarbejdsgruppen af Alternative Teleopratører (SAT) stævner fredag Teleklagenævnet, fordi nævnet har truffet en afgørelse, som gør det vanskeligt for SAT-gruppens medlemmer at levere bredbåndsinternet af ordentlig kvalitet.

En række teleoperatører mener, at Teleklagenævnets afgørelse om at udskyde ikrafttrædelsen af en afgørelse fra IT- og Telestyrelsen er så principiel og betydende for udviklingen af telemarkedet, at de nu stævner Teleklagenævnet ved Østre Landsret.

Samarbejdsgruppen af Alternative Teleopratører (SAT-gruppen), der består af Tele2, Colt Telecom, Updata Danmark og butlerNetworks vil nu have domstolenes vurdering af, om det er rimeligt, at TDC med et enkelt lille klagebrev kan udskyde afgørelsen.

Gruppen håber, at domstolene vil beslutte, at afgørelsen alligevel skal træde i kraft med det samme.

– En stævning mod en offentlig myndighed er et alvorligt skridt. Men vi har at gøre med en sag, der har stor betydning for udviklingen på det danske telemarked, og derfor må vi have afklaret retsstillingen på området, siger Christian Holm Christensen, fra SAT-gruppens sekretariat

Adgang til rå kobber

Sagen handler om teleoperatørernes adgang til TDC's rå kobber.

I januar besluttede IT- og Telestyrelsen i en såkaldt markedsafgørelse, at TDC er forpligtet til at give konkurrenterne adgang til at levere bredbåndsinternet over TDC's kobberlinjer, og at give samhusning i sine centraler for konkurrenterne og deres udstyr.

Samtidig skulle TDC tillade alternative underleverandører af infrastruktur og intern kabling i central-husene.

Men TDC klagede til Teleklagenævnet, som besluttede, at TDC ikke behøver at opfylde kravene, før nævnet er færdig med at behandle klagen.

TDC og de alternative teleoperatører har længe været uenige om vilkårene for ovennævnte vilkår.

TDC flytter aktivt udstyr

Men nu er uenigheden blevet skærpet af, at TDC de sidste par år har været i gang med at flytte det aktive udstyr, som leverer internet, ud af de egentlige telefoncentraler og til såkaldte teknikhuse tættere på kunderne.

Alt sammen for at TDC selv kan levere hurtigere og bedre internet.

Men konkurrenterne mener, at det samtidig forringer deres muligheder for at levere bredbåndsinternet af ordentlig kvalitet.

Konkurrenterne, som typisk fortsat har det aktive udstyr placeret på telefoncentralerne og ikke i de fremskudte teknikhuse, mener nemlig, at de fremskudte teknikhuse laver elektronisk "støj" som påvirker udstyret i telefoncentralerne og dermed begrænser den båndbredde, som konkurrenterne kan levere.

TDC: Det bliver for dyrt
TDC har skrevet i sit klagebrev, at det vil koste selskabet penge, hvis det skal sikre konkurrenterne mod generne.

Samt at selskabet ikke vil acceptere samhusning og kabling på det vilkår, som IT- og Telestyrelsen har fastlagt i sin afgørelse.

– Vi vil gerne have, at domstolene fastslår, at IT- og Telestyrelsens afgørelse fra januar skal træde i kraft med det samme, også selvom TDC har klaget, siger juridisk- og regulatorisk chef i Tele2, Jens Breuner.

SAT-gruppen mener, at Teleklagenævnet med sin udsættelse har sørget for, at konkurrencen er blevet svækket og at borgerne dermed betaler for meget for deres internet.

Gruppen håber, at en afgørelse i domstolene vil få principiel betydning, så alle fremtidige afgørelser fra IT- og Telestyrelsen skal træde i kraft med det samme, uanset om TDC klager.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje