Teleselskaber stævner Teleklagenævnet

Samarbejdsgruppen af Alternative Teleopratører (SAT) stævner fredag Teleklagenævnet, fordi nævnet har truffet en afgørelse, som gør det vanskeligt for SAT-gruppens medlemmer at levere bredbåndsinternet af ordentlig kvalitet.

En række teleoperatører mener, at Teleklagenævnets afgørelse om at udskyde ikrafttrædelsen af en afgørelse fra IT- og Telestyrelsen er så principiel og betydende for udviklingen af telemarkedet, at de nu stævner Teleklagenævnet ved Østre Landsret.

Samarbejdsgruppen af Alternative Teleopratører (SAT-gruppen), der består af Tele2, Colt Telecom, Updata Danmark og butlerNetworks vil nu have domstolenes vurdering af, om det er rimeligt, at TDC med et enkelt lille klagebrev kan udskyde afgørelsen.

Gruppen håber, at domstolene vil beslutte, at afgørelsen alligevel skal træde i kraft med det samme.

– En stævning mod en offentlig myndighed er et alvorligt skridt. Men vi har at gøre med en sag, der har stor betydning for udviklingen på det danske telemarked, og derfor må vi have afklaret retsstillingen på området, siger Christian Holm Christensen, fra SAT-gruppens sekretariat

Adgang til rå kobber

Sagen handler om teleoperatørernes adgang til TDC's rå kobber.

I januar besluttede IT- og Telestyrelsen i en såkaldt markedsafgørelse, at TDC er forpligtet til at give konkurrenterne adgang til at levere bredbåndsinternet over TDC's kobberlinjer, og at give samhusning i sine centraler for konkurrenterne og deres udstyr.

Samtidig skulle TDC tillade alternative underleverandører af infrastruktur og intern kabling i central-husene.

Men TDC klagede til Teleklagenævnet, som besluttede, at TDC ikke behøver at opfylde kravene, før nævnet er færdig med at behandle klagen.

TDC og de alternative teleoperatører har længe været uenige om vilkårene for ovennævnte vilkår.

TDC flytter aktivt udstyr

Men nu er uenigheden blevet skærpet af, at TDC de sidste par år har været i gang med at flytte det aktive udstyr, som leverer internet, ud af de egentlige telefoncentraler og til såkaldte teknikhuse tættere på kunderne.

Alt sammen for at TDC selv kan levere hurtigere og bedre internet.

Men konkurrenterne mener, at det samtidig forringer deres muligheder for at levere bredbåndsinternet af ordentlig kvalitet.

Konkurrenterne, som typisk fortsat har det aktive udstyr placeret på telefoncentralerne og ikke i de fremskudte teknikhuse, mener nemlig, at de fremskudte teknikhuse laver elektronisk "støj" som påvirker udstyret i telefoncentralerne og dermed begrænser den båndbredde, som konkurrenterne kan levere.

TDC: Det bliver for dyrt
TDC har skrevet i sit klagebrev, at det vil koste selskabet penge, hvis det skal sikre konkurrenterne mod generne.

Samt at selskabet ikke vil acceptere samhusning og kabling på det vilkår, som IT- og Telestyrelsen har fastlagt i sin afgørelse.

– Vi vil gerne have, at domstolene fastslår, at IT- og Telestyrelsens afgørelse fra januar skal træde i kraft med det samme, også selvom TDC har klaget, siger juridisk- og regulatorisk chef i Tele2, Jens Breuner.

SAT-gruppen mener, at Teleklagenævnet med sin udsættelse har sørget for, at konkurrencen er blevet svækket og at borgerne dermed betaler for meget for deres internet.

Gruppen håber, at en afgørelse i domstolene vil få principiel betydning, så alle fremtidige afgørelser fra IT- og Telestyrelsen skal træde i kraft med det samme, uanset om TDC klager.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere