Dyster fremtid for Radikales åbne standarder

Regeringspartiet Venstre afviser at støtte et forslag fra Det Radikale Venstre om at indføre åbne standarder i det offentlige. Dansk Folkeparti tager også forbehold over for forslaget.

Århus: Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen afviser, at regeringspartiet Venstre vil støtte et forslag fra Det Radikale Venstre, der kræver, at det offentliges brug af software skal være baseret på åbne standarder.

Afvisningen kom under en debat i Århus på Videnskabsministeriets årlige konference om offentlig it-arkitektur.

- Forslaget fra De Radikale lægger op til, at det offentlige skal vælge side og dele seng med den ene part i spørgsmålet om åbne standarder. Det kan jeg sige helt klart, at vi vil stemme nej til, sagde Michael Aastrup Jensen.

Tvivler

Det Radikale Venstre har tidligere fået støtte til forslaget fra SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne.

Hos Dansk Folkeparti er modtagelsen imidlertid mere lunken, og de radikale kan dermed få svært ved at finde flertal for forslaget.

- Vi støtter åbne standarder, men der er nogle uafklarede forhold i det radikale udspil, som vi må have bedre belyst. Der er ikke taget hånd om den økonomiske del i forslaget, sagde it-ordfører i Dansk Folkeparti, Jørn Dohrmann, på it-konferencen i Århus.

Han henviste til, at forslaget alt efter den konkrete udmøntning kan blive meget dyrt at gennemføre. Eksempelvis hvis det ikke alene skal gælde fremadrettet.

Dansk Folkeparti har endnu ikke taget endelig stilling til forslaget. Over for Computerworld lagde Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen tidligere på ugen afstand til det.

- Det er meget vidtgående, og hvis Danmark traf en sådan beslutning ville vi være blandt de første i verden. Det er noget, man overvejer i Norge og har eksperimenteret med i den amerikanske stat Massachusetts, sagde Michael Aastrup Jensen.

SF er positiv

Hos SF's it-ordfører Anne Grete Holmsgaard er bekymringerne mindre. Hun mener, at videnskabsminister Helge Sander (V) bør tage føringen på området, og at han passende kan starte med at gøre det åbne dokumentformat OpenDocument til standard i det offentlige.

Venstres Michael Aastrup Jensen understreger, at åbne standarder i det offentlige er vejen frem, men området skal belyses bedre. Samme melding kommer fra brugerorganisationen Dansk IT.

Videnskabsministeriet har netop nedsat et udvalg, der skal sikre sammenhængende it-systemer i det offentlige. Blandt udvalgets arbejdsområder er spørgsmålet om åbne standarder.

Videnskabsminister Helge Sander sagde torsdag på ministeriets konference i Århus, at udvalgets arbejder haster, og at han forventer, at de første anbefalinger kommer allerede til sommer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere