Hallo! Sluk så den mobiltelefon

Irriterende ringetoner og højlydt enesnak på mobiltelefonen er blevet hverdag for mange danskere. Ny kandidatafhandling foreslår, at der teknisk blokeres for mobiltelefoner på sygehuse og i biografer.

Hvis Emma Gad fortsat levede, ville hun forhåbentligt være i gang med at skrive et nyt kapitel om mobiltelefoner til bogen Takt og Tone, som udkom i 1918 og handlede om god opførsel.

I dag kan mobiltelefoner nemlig være en af de mest irriterende faktorer i sociale sammenhænge og i nogle situationer ligefrem være direkte til fare.

Den kaotiske brug kan skyldes, at der endnu ikke er fastlagte normer for, hvor høj ringetonen fra Star Wars må være, eller om det er ok lige at tage en snak med moster Inga i biografen.

Teknisk blokering

Derfor foreslår 27-årige Dan Storbæk i en ny kandidatafhandling fra Handelshøjskolen i København, at mobilselskaber opstiller små basestationer ved biografer, sygehuse og fængsler, så brugen af mobiltelefoner rent teknisk kan blokeres.

- Det kan være ret irriterende i Imperial med 1.100 biografsæder, hvis bare én mobiltelefon ringer, begrunder Dan Storbæk, der efter et 10-tal for afhandlingen kan kalde sig cand.merc.dat.

Der findes i dag allerede såkaldte jammere, som udsender støj på de frekvenser, der bruges til mobiltelefoni.

Problemet er, at de blokerer al trafik og i øvrigt er ulovlige.

Dan Storbæk foreslår derfor, at mobilselskaberne visse steder opstiller nye mobilmaster.

Det vil således være muligt at filtrere opkald, så eksempelvis alarmopkald stadigt vil gå igennem.

- Der er to måder, man kan løse problemet på. Den ene er en teknisk løsning, den anden er social etikette. Hvis vi kunne blive enige om, at vi slukkede vores mobiltelefon, når vi går ind i et mødelokale, så det er fint. Men vi kan glemme det, og selv om man kender til forbuddet, lader man bevidst sin telefon være tændt, siger Dan Storbæk.

Forretningsmodel

Dan Storbæk har i sin afhandling beskrevet den tekniske løsning, som vil gøre det muligt at filtrere opkald. Næste skridt bliver at finde en forretningsmodel for det radikale foreslag.

- Jeg har udarbejdet en lovmæssig analyse og en brugeranalyse og fundet en teknisk løsning, der kan lade sig gøre, men man skal også finde noget økonomi i det. Der skal være en forretningsmodel, hvor TDC eller Telia har en interesse i at afskærme for mobiltelefoner på visse lokationer, siger han.

Han forestiller sig, at en biograf eller et sygehus vil være villig til at betale for den slags tjenester.

I mellemtiden opfordrer Dan Storbæk til, at man slukker for mobiltelefonen på offentlige steder, hvor opkald vil være til gene.

Han arbejder i dag for GN Store Nord med at implementere Navision i Tyskland, men har ikke opgivet at tage sit afgangsprojekt videre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere