Flertal sikret for åbne standarder i det offentlige

Et flertal i Folketinget vil fredag stemme for at indføre åbne standarder i det offentlige, erfarer Computerworld. Efter politisk tovtrækkeri om et forslag fra Det Radikale Venstre sikrer Dansk Folkeparti nu flertal.

Et flertal i Folketinget er nu parat til at indføre åbne standarder i det offentlige, erfarer Computerworld.

Beslutningen vil blive endeligt vedtaget, når politikerne fredag for sidste gang mødes før Folketingets lange sommerpause.

Flertallet for de åbne standarder er kommet på plads efter længere tids politisk tovtrækkeri om et forslag fra Det Radikale Venstre om at basere it-løsninger i det offentlige på åbne standarder.

Dansk Folkeparti med
- Jeg er kisteglad for, at vi nu får en strategisk beslutning om at indføre åbne standarder i det offentlige. Også selv om det ikke bliver med vores oprindelige tidsfrist, siger it-ordfører Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre.

Det er ifølge Computerworlds oplysninger et ændringsforslag fra Dansk Folkeparti, der nu sikrer et flertal for åbne standarder.

Det Radikale Venstre med it-ordfører Morten Helveg Petersen i spidsen havde fremsat forslag om, at det offentlige skulle basere it-løsninger på åbne standarder fra indgangen af 2008.

Med Dansk Folkepartis ændringsforslag tilføjes det angiveligt, at hvis det ikke er muligt at benytte åbne standarder fra 2008, skal det ske så hurtigt som muligt herefter.

Det Radikale Venstres forslag har haft en usikker fremtid på grund af modstand fra regeringspartierne Venstre og De Konservative og et tøvende Dansk Folkeparti.

Flertal på plads
Forslaget om åbne standarder blev første gang fremsat af Det Radikale Venstre i begyndelsen af 2005.

Partiet har blandt andet argumenteret for, at åbne standarder vil give et mere dynamisk og konkurrencepræget it-marked med bedre løsninger, fordi åbne standarder vil sikre, at flere it-leverandører kan byde ind.

Selv om alle partier angiveligt støtter åbne standarder har regeringspartierne og Dansk Folkeparti hidtil afvist at give deres støtte til forslaget fra Det Radikale Venstre.

Dansk Folkeparti har primært tøvet, fordi det ikke har været muligt for Videnskabsministeriet at give et klart bud på de økonomiske konsekvenser af forslaget.

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten har tidligere givet deres støtte til forslaget fra Det Radikale Venstre. Med Dansk Folkepartis ændringsforslag er flertallet for de åbne standarder nu på plads.

Spørgsmålet er blot om også videnskabsminister Helge Sanders parti Venstre og regeringsmakkeren De konservative stemmer for, når forslaget kommer til afstemning fredag.

Da partiernes repræsentanter i Folketingets Videnskabsudvalg onsdag drøftede sagen var både Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti fast besluttet på ikke at stemme for det oprindelige forslag fra Det Radikale Venstre.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
For 20 år siden blev Netcompany stiftet som modsvar til de etablerede it-leverandører: Her er de tre principper bag Netcompanys milliardsucces
Interview Siden 1999, hvor Netcompany blev etableret, har det danske it-selskab haft tre principper for at drive en succesfuld it-virksomhed. "Vi mente i al beskedenhed, at det måtte kunne gøres bedre ved at modernisere måden at bygge it-systemer på," siger Netcompanys direktør André Rogaczewski, der her udlægger den succesformel, der stort set har været den samme i de seneste 20 år.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mobility - her er de aktuelle udfordringer
Hvad med sikkerheden? Mobility-bølgen fejer igennem danske virksomheder, og der er masser af muligheder og faldgruber. Sikkerheden halter, men det kan der gøres noget ved. Produceret af Computerworld.dk i oktober 2014.