Flertal sikret for åbne standarder i det offentlige

Et flertal i Folketinget vil fredag stemme for at indføre åbne standarder i det offentlige, erfarer Computerworld. Efter politisk tovtrækkeri om et forslag fra Det Radikale Venstre sikrer Dansk Folkeparti nu flertal.

Et flertal i Folketinget er nu parat til at indføre åbne standarder i det offentlige, erfarer Computerworld.

Beslutningen vil blive endeligt vedtaget, når politikerne fredag for sidste gang mødes før Folketingets lange sommerpause.

Flertallet for de åbne standarder er kommet på plads efter længere tids politisk tovtrækkeri om et forslag fra Det Radikale Venstre om at basere it-løsninger i det offentlige på åbne standarder.

Dansk Folkeparti med
- Jeg er kisteglad for, at vi nu får en strategisk beslutning om at indføre åbne standarder i det offentlige. Også selv om det ikke bliver med vores oprindelige tidsfrist, siger it-ordfører Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre.

Det er ifølge Computerworlds oplysninger et ændringsforslag fra Dansk Folkeparti, der nu sikrer et flertal for åbne standarder.

Det Radikale Venstre med it-ordfører Morten Helveg Petersen i spidsen havde fremsat forslag om, at det offentlige skulle basere it-løsninger på åbne standarder fra indgangen af 2008.

Med Dansk Folkepartis ændringsforslag tilføjes det angiveligt, at hvis det ikke er muligt at benytte åbne standarder fra 2008, skal det ske så hurtigt som muligt herefter.

Det Radikale Venstres forslag har haft en usikker fremtid på grund af modstand fra regeringspartierne Venstre og De Konservative og et tøvende Dansk Folkeparti.

Flertal på plads
Forslaget om åbne standarder blev første gang fremsat af Det Radikale Venstre i begyndelsen af 2005.

Partiet har blandt andet argumenteret for, at åbne standarder vil give et mere dynamisk og konkurrencepræget it-marked med bedre løsninger, fordi åbne standarder vil sikre, at flere it-leverandører kan byde ind.

Selv om alle partier angiveligt støtter åbne standarder har regeringspartierne og Dansk Folkeparti hidtil afvist at give deres støtte til forslaget fra Det Radikale Venstre.

Dansk Folkeparti har primært tøvet, fordi det ikke har været muligt for Videnskabsministeriet at give et klart bud på de økonomiske konsekvenser af forslaget.

Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten har tidligere givet deres støtte til forslaget fra Det Radikale Venstre. Med Dansk Folkepartis ændringsforslag er flertallet for de åbne standarder nu på plads.

Spørgsmålet er blot om også videnskabsminister Helge Sanders parti Venstre og regeringsmakkeren De konservative stemmer for, når forslaget kommer til afstemning fredag.

Da partiernes repræsentanter i Folketingets Videnskabsudvalg onsdag drøftede sagen var både Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti fast besluttet på ikke at stemme for det oprindelige forslag fra Det Radikale Venstre.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Software defined WAN

En ny generation af WAN er opstået, hvor optimering, automatisering og synlighed er kritiske faktorer for en samlet løsning. På denne How To får du overblik over fordelene ved SD-WAN - og du får indblik i, hvordan du hurtigst og nemmest når i mål med implementering af SD-WAN.

12. december 2018 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0

Anvendelsen af digital teknologi i virksomheder er under en radikal transformation. Det kan du få fuld indsigt i på denne unikke konference hvor vi sætter fuldt fokus på den afgørende digitaliseringsledelse.

18. december 2018 | Læs mere


ESDH / ECM - Optimal og effektiv data- og dokumenthåndtering

Med ECM kan indsamle, tilgå og styre informationer på tværs af virksomhedens systemer. Du får overblikket over alt fra dokumenter, video- og lydfiler til mails og andet indhold gennem hele livscyklussen. Få inspiration til din egen ECM-løsning, til hvordan du sikrer høj datakvalitet på tværs i organisationen og hvordan du tænker ESDH/ECM ind i hele den digitale arbejdsplads.

23. januar 2019 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Skat skal udskifte 70 ældgamle it-systemer: "De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde"
Interview: ITU-professor Søren Lauesen mener, at staten har travlt med at få fat på en lang række ældre udviklere, der står bag de ældste it-systemer i Skat. Det er nødvendigt i forbindelse med udskiftningen af 70 legacy-systemer i Skat over de næste 15 år. "Man skal først finde ud af, hvad de gamle systemer gør. De folk der ved, hvad der sker, er gået på pension eller er døde. Know how forsvinder," lyder det.
Computerworld
Gratis wifi på vej i 15 danske byer: Disse danske byer bliver del af europæisk wifi-initiativ
Femten danske byer er blevet udvalgt til at deltage i et EU-initiativ, der betyder, at borger og turister i byerne i løbet af de kommende år vil få adgang til gratis wifi.
CIO
Tag med på Computerworlds store lederkonference og mød de danske top-CIO'er, som bygger de nye it-afdelinger
Anvendelsen af digital teknologi og organiseringen af it-afdelinger er under radikal transformation. På konferencen Digitaliseringsledelse 2.0 kan du møde de CIO'er fra Bankdata, Adform og Rockwool, som står i spidsen for teknologi-adoptionen.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Ny rapport – Vi har målt jobglæden i 20 udvalgte it-virksomheder
IT-specialister er blandt de mest eftertragtede faggrupper på det danske arbejdsmarked, og der er hård konkurrence om kandidater til ledige stillinger. Den første samlede jobglædeundersøgelse på it-jobmarkedet tyder imidlertid på, at it-specialister i vidt omfang mangler viden om, hvad virksomheder i branchen kan tilbyde dem som medarbejdere. Undersøgelsen er gennemført primo oktober 2018 og giver et unikt indblik i, hvilke faktorer it-specialister på det danske arbejdsmarked lægger vægt på i deres valg af arbejdsplads.