Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Leder: Er Danmarks finansminister helt analog?

Det er fuldstændigt umuligt at udlede af finansloven, om Danmark har en digital vinderstrategi eller ej, for it-investeringerne fortoner sig i det ukendte. Og det er farligt, mener Computerworlds chefredaktør, Mikael R. Lindholm i denne leder.

Leder: Ingen har forventet et visionært finanslovsforslag.

Finansloven er et samfundsbudget, som udtrykker den mangfoldighed af politiske hensyn og kompromiser, som det danske samfund rummer.

Men vi bør kunne forvente en professionel finanslov, som rent faktisk udtrykker den økonomiske side af de politiske løfter og ambitioner, som Anders Fogh Rasmussen og hans håndgangne ministre sværmer for vælgerne med.

At Danmark skal begå sig i fremtiden som en stærk it-nation er et politisk mantra, som har til formål at signalere fremsynet lederskab og skabe tryghed i befolkningen.

Budskabet er selvfølgelig, at vi ruster os til tænderne med de digitale fremtidsteknologier for at stå bedre rustet til at møde fremtidens udfordringer.

Indsatsen er usynlig

Desværre står indsatsen for at ruste Danmark digitalt hen i det uvisse, når man læser regeringens finanslovsforslag.

Det er ganske enkelt ikke muligt at udlede, hvor mange ressourcer, regeringen vil investere i ambitionen om at sikre Danmark som en af fremtidens førende it-nationer.

Derfor er det også umuligt at vurdere, om vi har en national digital vinderstrategi eller ej.

Det er ikke en professionel måde at drive noget som helst på.

Og slet ikke Danmark A/S, som vi alle har en aktie i.

Det er da også budskabet fra en lang række erhvervsledere og ledelseseksperter.

De er både bekymrede og forargede over regeringens budgetmæssige laissez-faire. Som Erik Bonnerup, tidligere direktør for Danica, siger det: “Du finder ingen veldrevne koncerner, der ikke ved, hvad de bruger på it.”

Næppe en forglemmelse

Det manglende digitale regnskab er næppe en forglemmelse fra finansminister Thor Pedersens side.

Han har selv været direktør for en veldreven virksomhed – Jysk Rengøring – og er en alt for rutineret finansminister til blot at overse it-investeringerne.

Den bevidste undladelse skyldes snarere det misforståede synspunkt, som professor Ove Kaj Petersen gør sig til talsmand for: IT er blevet hverdagspolitik og kræver ikke særlig opmærksomhed.

Den slags holdninger motiverer den bekymring, som erhvervslederne formulerer.

Alene den seneste måned har budt på en række alarmsignaler om, at regeringens digitale strategi så lang fra kører på skinner:

- Her på 10-året for visionen om en pc til hver elev står folkeskolen uden undervisningsmetoder, der tilnærmelsesvis kapitaliserer intellektuelt på informationsteknologiens potentiale.

- Ni ud af ti danske topledere besidder ikke digitale kompetencer nok til at deltage meningsfuldt i udviklingen af fremtidens produkter i deres egne virksomheder.

- Søgningen til de samfundskritiske it-studier på landets universiteter er faldet uafbrudt i alle de år, regeringen har siddet ved magten.

- Hverken borgere eller virksomheder har høstet mærkbare fordele af de skattefinansierede milliarder-investeringer i offentlig it, som regeringen har fremmet.

Der skal en farligt analog finansminister til at overse, at det digitale Danmark står med en række svagheder, som sætter alvorlige spørgsmålstegn ved vores evne til at skabe vækst også i fremtiden.

I USA har regeringen i mange år redegjort for de digitale samfundssatsninger i forbindelse med finansloven.

Hvorfor gør vi det ikke i Danmark?

Se Mikael R. Lindholms blog, redaktørens bord

Se den amerikanske opgørelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere