Leder: Er Danmarks finansminister helt analog?

Det er fuldstændigt umuligt at udlede af finansloven, om Danmark har en digital vinderstrategi eller ej, for it-investeringerne fortoner sig i det ukendte. Og det er farligt, mener Computerworlds chefredaktør, Mikael R. Lindholm i denne leder.

Leder: Ingen har forventet et visionært finanslovsforslag.

Finansloven er et samfundsbudget, som udtrykker den mangfoldighed af politiske hensyn og kompromiser, som det danske samfund rummer.

Men vi bør kunne forvente en professionel finanslov, som rent faktisk udtrykker den økonomiske side af de politiske løfter og ambitioner, som Anders Fogh Rasmussen og hans håndgangne ministre sværmer for vælgerne med.

At Danmark skal begå sig i fremtiden som en stærk it-nation er et politisk mantra, som har til formål at signalere fremsynet lederskab og skabe tryghed i befolkningen.

Budskabet er selvfølgelig, at vi ruster os til tænderne med de digitale fremtidsteknologier for at stå bedre rustet til at møde fremtidens udfordringer.

Indsatsen er usynlig
Desværre står indsatsen for at ruste Danmark digitalt hen i det uvisse, når man læser regeringens finanslovsforslag.

Det er ganske enkelt ikke muligt at udlede, hvor mange ressourcer, regeringen vil investere i ambitionen om at sikre Danmark som en af fremtidens førende it-nationer.

Derfor er det også umuligt at vurdere, om vi har en national digital vinderstrategi eller ej.

Det er ikke en professionel måde at drive noget som helst på.

Og slet ikke Danmark A/S, som vi alle har en aktie i.

Det er da også budskabet fra en lang række erhvervsledere og ledelseseksperter.

De er både bekymrede og forargede over regeringens budgetmæssige laissez-faire. Som Erik Bonnerup, tidligere direktør for Danica, siger det: “Du finder ingen veldrevne koncerner, der ikke ved, hvad de bruger på it.”

Næppe en forglemmelse
Det manglende digitale regnskab er næppe en forglemmelse fra finansminister Thor Pedersens side.

Han har selv været direktør for en veldreven virksomhed – Jysk Rengøring – og er en alt for rutineret finansminister til blot at overse it-investeringerne.

Den bevidste undladelse skyldes snarere det misforståede synspunkt, som professor Ove Kaj Petersen gør sig til talsmand for: IT er blevet hverdagspolitik og kræver ikke særlig opmærksomhed.

Den slags holdninger motiverer den bekymring, som erhvervslederne formulerer.

Alene den seneste måned har budt på en række alarmsignaler om, at regeringens digitale strategi så lang fra kører på skinner:

- Her på 10-året for visionen om en pc til hver elev står folkeskolen uden undervisningsmetoder, der tilnærmelsesvis kapitaliserer intellektuelt på informationsteknologiens potentiale.

- Ni ud af ti danske topledere besidder ikke digitale kompetencer nok til at deltage meningsfuldt i udviklingen af fremtidens produkter i deres egne virksomheder.

- Søgningen til de samfundskritiske it-studier på landets universiteter er faldet uafbrudt i alle de år, regeringen har siddet ved magten.

- Hverken borgere eller virksomheder har høstet mærkbare fordele af de skattefinansierede milliarder-investeringer i offentlig it, som regeringen har fremmet.

Der skal en farligt analog finansminister til at overse, at det digitale Danmark står med en række svagheder, som sætter alvorlige spørgsmålstegn ved vores evne til at skabe vækst også i fremtiden.

I USA har regeringen i mange år redegjort for de digitale samfundssatsninger i forbindelse med finansloven.

Hvorfor gør vi det ikke i Danmark?

Se Mikael R. Lindholms blog, redaktørens bord

Se den amerikanske opgørelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.