Det offentlige er langt fra åbne standarder

Projektet med åbne standarder i det offentlige kommer til at tage lang tid. Centrale spillere på miljøområdet mener, at den realistiske tidshorisont er mellem fem og otte år, før de åbne standarder er fuldt udbredt.

Ting tager tid. Åbne standarder tager lang tid.

Så kort kan signalet fra de centrale parter i arbejdet med it-standardiseringer på miljøområdet tolkes efter en workshop i går.

Deltagerne blev bedt om at vurdere en realistisk tidshorisont for udbredelse af åbne it-standarder på miljøområdet. 84 procent af dem mente, at det vil tage mere end fem år. En femtedel af deltagerne vurderede ligefrem, at det vil tage mere end otte år.

Det var omkring 40 topfolk fra branche, stat og kommuner, som var samlet til workshoppen, hvor deltagerne blandt andet lavede en række hurtige afstemninger.

Kan bidrage til samfundsøkonomien
Hele 76 procent af deltagerne mente, at åbne standarder vil kunne bidrage positivt til samfundsøkonomien. Det store udbytte ser dog ud til at være langt ude i fremtiden.

Det var Dansk IT, IT-Branchen og Dansk Handel og Service, der stod bag workshoppen. Erhvervspolitisk konsulent hos Dansk Handel og Service, Christian Ohm, forklarer, at møderne blandt andet skal synliggøre, at åbne standarder i det offentlige er meget mere end OpenDocument.

- Vi mener ikke, at der har været tilstrækkeligt fokus på datastandarder. De er grundlæggende for sammenhængen i det offentlige, siger Christian Ohm. Han peger på, at åbne standarder skal sikre flere leverandører.

- Samtidig viser sommerens beslutning, at der skal fokus på åbenhed i udviklingen af standarderne, siger Christian Ohm med henvisning til, at Folketinget før sommerferien besluttede at indføre åbne standarder i hele den offentlige sektor.

Stort behov for standard
Miljøminister Connie Hedegaard påpegede på mødet, at miljøområdet har et utroligt stort dokumentationsbehov og står over for store udfordringer, når det gælder standarder.

- Der er allerede en masse data, og det er fuldstændig afgørende at de fortsat kan bruges, og at vi får et sammenligneligt grundlag, lød det fra Connie Hedegaard.

I første omgang har miljøområdet en stor opgave i forhold til almindelig standardisering og harmonisering af data fra amterne. Dertil kommer åbne it-standarder. Endelig skal systemerne fremtidssikres, så systemerne er åbne i forhold til EU’s systemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.