Nokia: Mobilt WiMax kan blive et hit

Teknologigiganten Nokia peger på mobil WiMax som en lovende teknologi for de selskaber, der omkring årtusindeskiftet tabte kampen om de kostbare licenser.

Espoo, Finland : Selv om blækket dårligt er blevet tørt på de milliardregninger, som europæiske teleselskaber har skrevet ud for investeringer i netværk til 3G-mobiltelefoni, kan der være yderligere konkurrence på vej på det mobile bredbåndsmarked.

I en ny rapport om mobilt WiMax udarbejdet af Nokia, peger selskabet nemlig på teknologien som en lovende alternativ mobil platform for teleselskaber, der ikke har en 3G infrastruktur.

WiMax - også kendt som 802.16 - er en trådløs standard, der gør det muligt at dække områder på mange kilometer kilometer. Den kan minde om WiFi, men giver en betydelig bredere dækning.

Videreudvikling nødvendig
I udgangspunktet var WiMax en teknologi primært rettet til brugere af faste bredbåndsopkoblinger i områder, hvor det ikke var teknisk muligt eller profitabelt at tilbyde bredbånd via, for eksempel, ADSL.

Men en videreudvikling af standarden gør det også muligt for den at håndtere mobile terminaler, vurderer Nokia i rapporten.

- Det mobile WiMax vil tilbyde et langt bredere udvalg af applikationer, såsom at udvide eksisterende WiFi kontornetværk, og dermed give brugerne konstant adgang, når de er ude af kontoret, skriver selskabet

Salg begynder i 2008
Nokias chief technology officer, Tero Ojanperä, forventer, at Nokia vil begynde at sælge telefoner, der kan roame på WiMax fra 2008.

Det er stadig tidligt, men succesen for WiMax synes sikret på grund af den store opbakning teknologien har fået, med udbredt og aktivt samarbejde på tværs af industrier.

For mobile netværksoperatører, der allerede har 3G netværk peger Nokia på såkaldt Long Term Evolution of Universal Terrestrial Radio Access Network, mundret forkortet til LTE, som en logisk udviklingsvej.

LTE tilbyder hastigheder på mellem 50 og 100 mbps.

Nokia forventer, at LTE, der kan give mobile opkoblingshastigheder på højde med nutidens faste forbindelser, vil være i kommerciel distribution fra 2009.

Det stadig stigende antal teknologier gør dog ikke nødvendigvis livet lettere for teleoperatørerne, når de skal træffe langsigtede investeringsbeslutninger.

- Der er ingen nemme svar, påpeger Tero Ojanperä, Nokias chief technology officer.

- Enhver operatør må kigge på sine udviklingsplaner, på hvilket spektrum, der er til rådighed, siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Cyberkriminelle har fået et nyt våben - og det virker: Derfor vælger mange flere hackede virksomheder at betale hackerne
Interview: 2020 har været et hårdt år på cybersikkerhedsområdet. Og situationen spidser nu til, efter en ny kynisk tendens er eksploderet gennem året. Og den forsvinder ikke igen, spår sikkerheds-ekspert Peter Kruse.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.