Claus Hjort kendte til APM og IBM’s kartel-aftale

Allerede i 2005 blev beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen informeret om den store job-kartel-aftale mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk. Ministeren har ellers tidligere afvist at kende til mere end et tilfælde af kartel-aftalerne.

Computerworlds afsløring i fredags af den hemmelige jobkartel-aftale mellem A.P. Møller – Mærsk og Mærsk Data, nu IBM, var ikke nogen nyhed for beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), der tidligere har bedyret, at han kun har kendt til et tilfælde af den pågældende type aftaler.

Han blev nemlig gjort opmærksom på aftalen allerede sidste efterår.

Mail for et år siden
Det skete 19. oktober 2005 klokken 13.40, da Beskæftigelses-ministeriet modtog en e-mail fra en tidligere ansat hos IBM og Mærsk Data.

Budskabet i mailen var klart: IBM og A.P. Møller - Mærsk har en hemmelig non-solicitationsaftale, der forhindrer medarbejdere i at skifte job.

- Som medarbejder i IBM er jeg mundtligt blevet informeret om, at der mellem IBM/MD (Mærsk Data, red.) og APMM (A.P. Møller - Mærsk, red.) var indgået en aftale om ikke at ansætte hinandens medarbejdere, skriver den tidligere ansatte.

Computerworld har fået aktindsigt i mailen, men Beskæftigelsesministeriet har i henhold til forvaltningsloven slettet navnet på afsenderen.

Intet job i Danmark
I mailen udtrykker den tidligere ansatte, der i dag er selvstændig it-konsulent, bekymring over, at han ikke kan få arbejde i Danmark på grund af non-solicitationsaftalen mellem IBM og A.P. Møller - Mærsk.

- Da min it-ekspertise i særlig grad er anvendelig på større skibsværfter, levner en sådan aftale ikke mange muligheder for at søge løn-arbejde i Danmark, hvis APMM er lukket land for mig, skriver han.

Samtidig udtrykker den tidligere ansatte, at han er bekymret for konsekvenserne ved at henvende sig til ministeriet, men at han intet har at tabe.

- Hvordan denne henvendelse kan skade mine muligheder for beskæftigelse i APMM yderligere, kan jeg kun gisne om, men set herfra er de alligevel ret små, lyder det i mailen.

Den tidligere ansatte, der tilsammen har været ansat i otte år hos IBM og Mærsk Data, sendte i første omgang mailen til Konkurrencestyrelsen, der ikke mente, at der var noget ulovligt at komme efter.

Derfor bad styrelsen ham henvende sig til beskæftigelsesministeren.

Flere henvendelser
Henvendelsen til Claus Hjort Frederiksen understreger, at han har kendt til non-solicitations-aftalerne i lang tid, selv om han i et interview med Computerworld 12. oktober 2006 bedyrede, at han kun kendte til ét konkret eksempel på non-solicitationsaftaler, nemlig sagen fra Sø- og Handelsretten.

Her blev NeoProcess dømt til at betale en halv million kroner i bod for at have ansat to medarbejdere fra WM-data.

Også AC - Akademikernes Centralorganisation - gjorde i december 2004 ministeren opmærksom på hele syv konkrete tilfælde af kartel-aftaler.

Heller ikke denne henvendelse affødte nogen reaktion fra Claus Hjort Frederiksen.

I stedet havnede et notat hos Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, hvoraf det fremgik, at man stadig ikke har et "fyldestgørende" overblik, hvilket gør det svært at lovgive om aftalerne.

Herefter skete der ikke mere i sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesministeren, der ifølge hans kommunikationschef er optaget af møder hele mandag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.