IBM-ansat: Derfor trækker jeg IBM i retten

Den 33-årige familiefar Claus Bobjerg Juul kræver 180.000 kroner i erstatning fra sin arbejdsgiver, IBM, for brud på ansættelsesbevisloven. Jobkartel-aftaler er uetiske og umoralske, mener han.

– Det er rent ud sagt noget værre ”crap”, at IBM, min arbejdsgiver, indgår sådan nogle hemmelige aftaler, fortæller 33-årige Claus Bobjerg Juul.

Han har en fortid i WM-data, men arbejder i dag som sikkerhedskonsulent hos IBM SDC, det tidligere DM Data.

Han står bag det krav om erstatning, som IBM netop har modtaget. Bag sig har han it-fagforbundet Prosa.

Da Claus Bobjerg Juul fandt ud af, at IBM havde indgået jobkartel-aftaler, tog han fat i sin fagforening, Finansforbundet, som stod for den overenskomst, han var underlagt.

Burde stå i kontrakt
Men forbundet ville ikke røre ved sagen. Det ville derimod Prosa, hvor han også er medlem.

– Aftalerne er væsentlige ting, som burde fremgå af min kontrakt, siger Claus Bobjerg Juul.

Han kræver erstatning på grund af ideologiske synspunkter og ikke fordi, at han vil have seks måneders løn.

– Det handler for mig om, at jeg synes, det er noget svineri, at ens arbejdsgiver indgår sådan nogle aftaler. Det strider mod min etik og moral, fortæller han.

Claus Bobjerg Juul, der er nybagt far til en datter på knap seks måneder, er ikke bange for at sætte IBM på anklagebænken, selv om han erkender det usædvanlige i at sagsøge sin arbejdsgiver, mens man stadig arbejder i firmaet.

Frygter ikke fyring
– Jeg er ikke bange for at blive fyret. Det ville måske endda betyde, at jeg slipper ud af de hemmelige aftaler, fordi jeg så ikke længere er ansat nogen steder, uddyber han.

Claus Bobjerg Juul mener, at det nærmest er umuligt for ham at finde job nogen steder, hvis IBM har jobkartel-aftaler med flere af selskabets kunder eller leverandører, fordi selskabet er så stor en spiller på det danske marked.

– Det vender sig nede i maven på mig. For det betyder jo, at jeg er bundet til mit nuværende job resten af mit liv. Det vil være utroligt svært for mig at gå ud at finde en anden stilling, hvis aftalerne dækker meget mere end bare A.P. Møller - Mærsk og IBM. Og det tror jeg, at de gør, siger han.

Kilden til Claus Bobjerg Juuls frustrationer over de hemmelige jobkartel-aftaler går nogle år tilbage.

Mens han var ansat hos WM-data, skrev han en del jobansøgninger til andre virksomheder, men fik stort set ingen respons. Han blev nærmest ignoreret.

– Det var påfaldende, og det irriterede mig ad pommern til, fordi jeg var rigtigt godt kvalificeret i forhold til de stillinger. Og jeg kunne bare ikke forstå, at jeg ikke fik ret mange henvendelser på mine ansøgninger, siger han.

Claus Bobjerg Juul fik derfor nok, da sagen mellem WM-data og NeoProcess blev kendt, og det efterfølgende kom frem, at IBM havde lignende aftaler med både underleverandører og A.P. Møller – Mærsk.

Læs også: Medarbejder trækker IBM i retten for job-karteller

Læs i den trykte udgave af Computerworld fredag: Milliard-regning venter dansk erhvervsliv i kartel-sag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.