IBM har håndteret kartel-sagen elendigt

Leder: Det ville have klædt IBM at konfrontere kartel-taberssagen med handlekraft og åbenhed. Det vil sige en indrømmelse, en undskyldning og en garanti, mener Computerworlds chefredaktør, Mikael R. Lindholm, i denne leder.

Computerworld mener: IBM har mildest talt håndteret sagen om sine jobkarteller elendigt.

Sidste uges nyhed om, at IBM har en hemmelig aftale med A.P. Møller – Mærsk om ikke at ansætte hinandens medarbejdere har skabt et ulmende oprør blandt IBM’s medarbejdere.

Den foreløbige kulmination er et sagsanlæg mod IBM fra en IBM-medarbejder, Claus Bobjerg Juul.

Han vil have en lønkompensation på 180.000 kroner fordi han mener, at IBM har begrænset hans jobmuligheder.

Det kan blive dyrt
Sagen risikerer at blive meget dyr for IBM.

Hvis retten giver Claus Bobjerg Juul medhold i, at det er ulovligt for en virksomhed at begrænse en medarbejders arbejdsmuligheder uden medarbejderens viden, så risikerer IBM en stribe af erstatningssager, der i værste fald kan ende i en milliardregning.

Det samme risikerer i øvrigt en lang række andre virksomheder, som for eksempel WM-data, der satte jobkartellerne på den offentlige dagsordenen ved at afsløre flere end 300 jobaftaler, der omfatter tusinder af medarbejdere i en lang række virksomheder.

Det kan blive til en hel del i lønkompensation.

Skader ry om image
Selv hvis retten ikke giver Claus Bobjerg Juul medhold i erstatningsbeløbet, vil selve retssagen skade IBM’s image og ry som arbejdsgiver – tilmed på et tidspunkt, hvor gode it-medarbejdere er en mangelvare.

Den udvikling er delvist selvforskyldt.

Lars Mikkelgaard-Jensen, administrerende direktør for IBM i Danmark, gjorde ondt værre med sin reaktion på afsløringen af APM-IBM aftalen.

“Vi har efterhånden tærsket meget langhalm på den her sag”, var hans offentlige kommentar til, at IBM takker sine medarbejdere for en god indsats ved i det skjulte at spænde ben for deres jobmuligheder i Danmarks største virksomhed – og kun IBM ved i hvor mange andre.

Computerworlds onlinedebat bugner med stærke synspunkter fra it-professionelle, der opfatter de hemmelige klausuler som både arrogante og krænkende.

Ikke en heldig hånd
Det er mildest talt usædvanligt, at en nybagt funktionærfamiliefar som Claus Bobjerg Juul risikerer sit job og indtægt for at gå i retten mod sin arbejdsgiver.

“Det vender sig nede i maven på mig,” siger han om den følelse, det giver at opdage, at man sidder i et usynligt jobfængsel.

Den forargelse og vrede genspejler sig hos mange af de kartelramte mennesker, der har henvendt sig til Computerworld med deres skæbner og oplevelser med uforklarlige afvisninger på jobansøgninger.

Som arbejdsgiver er det hverken anstændigt eller klogt at bagatellisere deres virkelighed.

IBM havde været bedre tjent med at konfrontere den klare tabersag med handlekraft og åbenhed – det vil sige en indrømmelse, en undskyldning og en garanti om, at ingen medarbejder har berufsverbot i andre virksomheder på grund af IBM og heller ikke vil få det.

Den chance er nu forpasset.

Gratis point til Prosa
I stedet forærer IBM gratis point til Prosa og andre fagforeninger, som forsøger at erobre fodfæste i de notorisk fagforeningslette it-virksomheder.

Set med ledelsesøjne ligner det et selvmål.

Set med fagforeningsøjne er det en sjælden chance for at organisere de mange amerikanske it-datterselskaber i Danmark.

IBM har demonstreret, hvordan man ikke håndterer jobkartellerne.

Det er lærerigt, men det er på tide, at jobkartelmagere som IBM og WM-data sætter sig ned sammen kollegerne og konkurrenterne i IT-Branchen og ITEK for at finde en strategi, der kan overbevise nuværende og potentielle medarbejdere om, at it-branchen ikke accepterer hemmelig stavnsbinding.

I modsat fald kan det blive endnu vanskeligere at tiltrække talenter til it-branchen, overbevise unge mennesker om at studere it og i sidste ende sikre Danmark som en stærk it-na­tion.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.