IBM: Nu skal ansatte få besked om jobkarteller

IBM vil i de kommende dage give mundtlig besked til at de medarbejdere, der er omfattet af en jobkartel-aftale, lyder det i en intern meddelelse. Fagforbund er dog ikke tilfreds.

IBM i Danmark vil i de kommende dage klart og kontant give besked til alle de medarbejdere, der er omfattet af en af selskabets jobkartel-aftaler.

Det fremgår af en besked, som selskabets administrerende direktør, Lars Mikkelgaard-Jensen, har lagt ud på selskabets intranet 29. november.

- Har du ikke inden den 15. december modtaget direkte besked om, at du er omfattet af en jobklausul, kan du gå ud fra, at du ikke er omfattet, eller at IBM ikke ønsker at håndhæve en sådan klausul, skriver direktøren.

Han erkender samtidig i beskeden, at IBM i ikke har været god nok til at melde ud om, hvem der er omfattet af aftalen.

Hård kritik fra fagforbund

Det er anden gang, at Lars Mikkelgaard-Jensen vælger at informere IBM's medarbejdere om de såkaldte jobkarteller, siden Computerworld i forrige uge kunne afsløre, at selskabet har en hemmelig jobkartel-aftale med A.P. Møller - Mærsk Gruppen.

Afsløringen af den hemmelige aftale, der hindrer en lang række medarbejdere i at skifte job til det andet selskab, har blandt andet fået fagforbundet Prosa til at sagsøge IBM på et medlems vegne.

Og kritikken er stadig hård, selv om IBM-toppen med udmeldingen åbentlyst forsøger at tage brodden ud af kartel-sagen.

– Det er jo falsk tryghed, hvis IBM ikke ændrer aftalen med A.P. Møller. Selv om IBM ikke vil håndhæve aftalen, betyder det jo ikke, at A.P. Møller heller ikke vil gøre det, siger faglig sekretær Hanne Lykke Jespersen fra Prosa.

Hun er samtidig utilfreds med, at IBM vælger at orientere de ramte medarbejdere mundtligt.

- Det har absolut ingen værdi. Kun skriftlige garantier i for eksempel ansættelseskontrakter tæller, siger hun.

IBM: Ingen kommentarer til interne beskeder
IBM meddeler i en mail til Computerworld, at selskabet ikke vil kommentere interne meddelelser.

Kommunikationschef Marie-Louise Arnfast skriver dog i e-mailen, at IBM løbende holder selskabets medarbejdere opdaterede om "planer og aktiviteter" i retning af at skabe klarhed for den enkelte medarbejder over, hvordan vedkommende er stillet.

- Vi må jo konstatere, at her er vi hidtil ikke lykkedes med at være klare og præcise nok. Som tidligere nævnt ønsker vi så få klausuler som muligt, og vi ønsker at sikre
fuld klarhed for den enkelte, skriver Marie-Louise Arnfast til Computerworld.

Beskeden på IBMs intranet

Lars Mikkelgaard-Jensen: Yderligere information om jobklausuler / Additional information about job clauses

Den 29. november 2006

Den fortsatte diskussion om jobklausuler - eller non-solicitationsaftaler - viser desværre, at vi i ledelsen trods tidligere kommunikation på intranettet ikke har formået at informere tilstrækkelig klart om status og actions på området.

Derfor har jeg besluttet, at alle IBM´s medarbejdere inden den 15. december 2006 vil blive kontaktet af deres nærmeste leder for en uddybende information og diskusion om emnet, herunder en specifik afklaring af, om man er omfattet af nogen form for klausul.

Har du ikke pr. 15. december 2006 modtaget direkte besked om, at du er omfattet af en jobklausul, kan du gå ud fra, at du ikke er omfattet, eller at IBM ikke ønsker at håndhæve en sådan klausul.

Hvis det i fremtiden skulle blive nødvendigt, at IBM indgår aftaler med jobklausuler, f.eks. til sikring af driftsopgaver på kundekontrakter, hvor vi fra kunden har overtaget nøgleressourcer i forbindelse med en outsourcing-aftale, eller hvor vi har købt en virksomhed med nøgleressourcer, vil de berørte medarbejdere blive informeret i forbindelse med aftalens indgåelse. Det er som tidligere nævnt IBM´s klare holdning, at sådanne aftaler skal begrænses i videst mulig omfang.

Med venlig hilsen /Kind regards,
Lars

Lars Mikkelgaard-Jensen,
Administrerende direktør / General manager, IBM Danmark A/S




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere