Artikel top billede

CIO-tænketank: It begynder i folkeskolen

CIO Innovation Forum: Folkeskolen bør være bedre til at udstyre danskerne med de kompetencer, som er nødvendige for at drage fordel af at leve i verdens førende it-nation. Computerworlds tænketank af it-folk er enig.

CIO Innovation Forum: Folkeskolen skal spille en central og afgørende rolle i at sikre danskerne de it-kompetencer, der er nødvendige for, at landet kan udnytte og videreudvikle placeringen som en af verdens førende it-nationer.

Det var hovedkonklusionen da Computerworlds og Dansk IT's tænketank, CIO Innovation Forum, onsdag holdt sit første møde på Axelborg i hjertet af København med deltagelse af cirka 30 it-chefer og organisations- og branchefolk.

Bred indsats påkrævet

Deltagerne var enige om, at folkeskolens indsat ikke nødvendigvis betyder, at politikerne på Christiansborg skal kræve endnu et fag på skoleskemaet – tværtimod er der brug en meget bredere indsats med række en forskellige værktøjer på tværs af fag og årgange.

- Når vi tager fat i diskussionen om digitale kompetencer nu, så er det fordi, debatten generelt viser, at der er mangel på digitale kompetencer i Danmark, sagde formanden for CIO Innovation Forum, Lars Mathiesen, der også er formand for Dansk IT og CIO i Nykredit-

Han pegede på, at det endnu ikke er for sent.

- Og netop derfor fokuserer vi nu på at formulere, hvad digitale kompetencer er, og hvordan vi kan bruge dem, sagde han.

Folkeskolen central

Den godt fem timer lange diskussion mundede ud i en række forslag til at gøre noget ved it-kompetencer både for almindelige brugere og danskere med egentlige it-uddannelser.

Og folkeskolens rolle var et centralt udgangspunkt for en række af forslagene, selv om ingen pegede på, at it skal være et konkret fag.

Derimod blev der fremlagt en ide om at spørge elever, lærere og skolebestyrelsernes organisationer om, hvad de mener er nødvendigt for at udnytte informationsteknologien bedre i folkeskolens undervisning.

Større it-krav til lærerstuderende

Der var også flere forslag om at tage fat i læreruddannelsen.

Dels ved at finde de mest it-progressive seminarier og bruge dem som gode eksempler.

Dels ved at stille krav til de lærerstuderende om at deltage i udviklingen af digitale undervisningsmaterialer.

Sidstnævnte er en proces, der med udgangspunkt i Danmarks særlige pædagogiske traditioner kan blive til en ny vækstbranche for Danmark samtidig med, at de digitale undervisningsmaterialer udvikler it-anvendelsen og dermed it-kompetencerne i den danske folkeskole.

Det var CIO hos Pen-Sam, Klaus Kvorning Hansen, og rektor for IT-Universitetet, Mads Tofte, der havde udarbejdet det oplæg, som ligger til grund for de mange forslag.

De to oplægsholdere vil nu samle forslagene til en konklusion, der bliver tilgængelig på hjemmesiden for CIO Innovation Forum som et oplæg til yderligere diskussion frem til årsmødet i august.

De havde til gengæld inviteret værten på DR-radioprogrammet Harddisken, Henrik Føhns, som opponent til deres oplæg.

Pas på selvfedmen

Henrik Føhns advarede de it-professionelle mod at blive for selvfede og i stedet fokusere på at skabe rollemodeller som Janus Friis, der jo først rigtig blev inviteret indenfor i branchens varme, da iværksætterprojektet Skype blev solgt til eBay, og som i dag bedriver forretninger fra sin base i London.

Uunder diskussionen om fremtidens digitale kompetencer blev der da også sat fokus på it-rollemodeller, som Danmark ikke bare har brug for flere af – men også for en helt ny type af.

Hvem er digitaliseringens helte?

Her lød det, at digitaliseringens nye helte ikke nødvendigvis er dem, der har solgt en it-virksomhed for en formue.

Det er snarere de danskere, der bruger it-kompetencerne til at bygge nye højteknologiske vindmøller, udvikle nye finansprodukter eller noget helt tredje, der kan skabe udvikling på andre områder end decideret it, og som dermed er med til at fjerne den nørd-agtige etiket på it-job.

CIO Innovation Forum er oprettet af Dansk IT og Computerworld for løbende at skabe diskussion om og forslag til, hvordan it bedst understøtter innovationen i Danmark.

Frem til august skal en møderække i CIO Innovation Forum skabe grundlaget for Danmarks digitale masterplan, som skal inspirere beslutningstagere i både politik og erhverv i deres daglige arbejde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere