Varm modtagelse af regeringens åbne standarder

IT- og Telestyrelsens implementeringsplan for åbne standarder blev godt modtaget af de politiske it-ordførere. Men de kommende forhandlinger vil byde på store udfordringer på en lang række områder, mener to oppositionspolitikere.

Videnskabsministeriets udspil om åbne standarder i det offentlige blev positivt modtaget af de politiske it-ordførere.

Ordførerne fik fredag eftermiddag en gennemgang af IT- og Telestyrelsens konklusioner for implementeringen af åbne standarder.

Og der var roser med torne med på vejen til de store linjer i styrelsens rapport 'Anvendelse af åbne standarder for software i det offentlige'.

"Det er et flot stykke arbejde, ministeriet og styrelsen har præsteret. Og det er historisk, at Folketinget overhovedet forholder sig til it-spørgsmål af denne karakter. Men nu skal jeg tygge rapporten grundigt i gennem og jeg har sikkert en masse indvendinger, når vi igen skal mødes om fire uger," siger it-ordfører Morten Helveg Petersen fra De Radikale.

Han fortæller, at projektet er ambitiøst, og der derfor er knapt med tid, da standarderne skal indføres i staten, regionerne og kommunerne den 1. januar 2008.

S: Udfordringer på centrale områder
Også hos Socialdemokratiet blev den omkring 63 sider lange rapport modtaget med glæde, selv om den måske var en anelse mere afmålt.

"Der er virkelig store udfordringer og spændende tiltag - og det er vigtigt. Nu skal vi dog nå til politisk enighed, og det kan godt blive svært på nogle helt centrale områder," udtaler it-ordfører Magnus Heunicke (S).

Følg-eller-forklar-princippet kan skabe splid
Både Morten Helveg Petersen og Magnus Heunicke peger nemlig på, at det såkaldte følg-eller-forklar-princip i den konkrete implementering godt kan skabe store problemer at nå til enighed omkring.

Princippet går ud på, at hvis en offentlig myndighed ikke følger de obligatoriske krav til brugen af åbne standarder efter 1. januar 2008, skal den forklare, hvorfor dette ikke gøres.

"Åbne standarder er jo et kraftfuldt instrument, der skal sikre fremdrift. Som jeg ser det, så skal det jo ikke være nemt for en offentlig myndighed at gå uden om brugen af åbne standarder," forklarer Morten Helveg Petersen.

Økonomiske spørgsmål lurer
Magnus Heunicke tilslutter sig dette argument. Og han tilføjer, at der også er visse problemer med den økonomiske konsekvensvurdering, som IT- og Telestyrelsen udarbejder i forbindelse med høringsnotatet om fire uger.

"Det er jo helt væsentligt på hvor kort et sigt, man skal se de åbenlyse besparelser, der ligger i forbindelse med de åbne standarder. Hvis man kun ser på et eller to år, så vil der jo ikke være de store besparelser," fortæller han.

Syv områder for obligatoriske standarder
I det udspil som IT- og Telestyrelsen i dag er kommet med er der syv konkrete områder, hvor der stilles krav om implementering til de offentlige myndigheder i det nye år:

Dataudveksling mellem offentlige myndigheder
Dette område bygger på de gældende OIOXML-standarder

Elektronisk sags- og dokumenthåndtering
Nervesystemet i den offentlige dokumenthåndtering, hvor nyindkøbte systemer skal leve op til FESD-standarderne.

Udveksling af tekstbehandling mellem offentlige myndigheder
Der skal anvendes Open Document Format (ODF) og Office Open XML (OOXML).

Elektroniske indkøb i det offentlige
På dette område skal der anvendes e-fakturaer baseret på de gældende OIOUBL-standarder.

Standarder for digital signatur
Digitale signaturer skal baseres på OCES-standarden.

Standarder for offentlige hjemmesider
Offentlige hjemmesider skal følge Web-konsortiets (W3C) anbefalinger, hvilket også gælder tilgængelighed for handicappede.

Standarder for it-sikkerhed – gælder kun for staten
Det er en procesorienteret standard, der skal sikre processer omkring eksempelvis udlevering af passwords og brugen af computere.

Interessante områder - men måske mangelfulde
Morten Helveg Petersen kalder de syv områder for interessante.

"Men hvem siger, at vi ikke skal have dobbelt så mange områder? Det er helt sikkert noget, som jeg vil undersøge meget grundigt i de kommende uger, " forklarer han.

Rapport er sendt til høring
IT- og Telestyrelsens nye implementeringsplan bygger videre på det i forvejen gældende OIO-katalog, der er oversigten over offentlige it-standarder.

Planen er nu sendt i høring hos politikere, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Brancheorganisationer og virksomheder med flere.

Om fire uger vil Videnskabsminister Helge Sander (V) derefter udarbejde et høringsnotat og sammen med it-ordførerne søge at nå til enighed om den konkrete implementering af åbne standarder i den offentlige sektor.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Her er Visma Enterprise-topchefens største udfordring under corona: "Når jeg går planken ud, så gør min organisation det også"
Interview: Coronakrisen har kastet nyt lys over lederrollen, og nye unikke muligheder har vist sig. Det har skabt bedre ledere, men også skilt bukkene fra fårene. Sådan lyder det fra Monika Juul Henriksen, topchef i Visma Enterprise. Se hendes største ledelesesmæssige udfordringer under krisen.
Computerworld
Kinesiske TikTok lukker ned i Hong Kong efter indførelse af censur-lov
TikToks kinesiske moderselskab Bytedance lukker for adgang til den populære app i Hong Kong. Til gengæld vil en kinesisk version af appen fortsat være tilgængelig i Hong Kong
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.