Hemmelige jobkarteller forbydes til sommer

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen er på vej med et lovforslag, der skal forbyde de hemmelige jobkarteller. "Slut med hemmeligheds-kræmmeriet," lyder det fra Claus Hjort.

Den 1. august 2007 træder en ny lov i kraft, der forbyder de hemmelige jobkartel-aftaler.

Overtræder virksomhederne loven, skal medarbejderne have en godtgørelse og de medarbejdere, der ikke kender den, er ikke omfattet af aftalen.

"Det skal være slut med hemmelighedskræmmeriet", siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.

Ministeren fremsætter lovforslaget 18. april.

Ok at binde, når medarbejderne ved det
Loven, der på forhånd har opbakning fra Dansk Folkeparti, forbyder til gengæld ikke de såkaldte erhvervs-begrænsende aftaler.

Med andre ord må arbejdsgiverne gerne binde deres medarbejdere, så længe de ved det.

Beskæftigelsesministeren begrunder det med, at virksomhederne har et legitimt behov for at kunne beskytte deres forretningsgrundlag.

"I Danmark har vi mange mindre virksomheder, der lever af at sælge know how og ekspertydelser til andre virksomheder. Det gør de ofte på den måde, at de stiller en eller flere medarbejdere til rådighed for deres kunder i en kortere eller længere periode. En aftale mellem virksomheden og kunden kan være den eneste mulighed for, at virksomheden kan beskytte sin know how og dermed sit forretningsgrundlag. Derfor skal det fortsat være muligt at indgå de såkaldte erhvervsbegrænsende aftaler. De skal bare være kendte", siger han.

"Jeg synes, vi har fundet en passende balance, der både tilgodeser hensynet til arbejdsgiverne og hensynet til lønmodtagerne", siger Claus Hjort Frederiksen.

Oppositionen vil gå længere
S, R, SF og Enhedslisten har stillet et modforslag, der går længere end regeringen og Dansk Folkeparti.

De vil sikre, at der ikke sker en udhuling af funktionær-loven.

Derfor er der særskilt indskrevet i deres udspil, at reglerne fra funktionærloven også skal gælde i forhold til de ikke-hemmelige aftaler.

En frygt fagforeningerne netop har fremført mod regeringens lov.

Frygter udhuling
Den nye lov indebærer nemlig, at der vil blive tale om individuelle forhandlinger for hver enkelt medarbejder, om de skal have kompensation eller ej - hvis de er underlagt jobkartel-aftaler.

Det står altså i skarp kontrast til kunde- og konkurrenceklausuler, der ifølge funktionærloven skal udløse en kompensation til medarbejderen.

Fagforeningerne er overbevist om, at arbejdsgiveren vil vælge de gratis jobkarteller, frem for kunde- og konkurrenceklausuler, der koster en kompensation.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.