Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Kan 100 dollar pc'en virkelig redde verden?

Den bærbare pc XO er en banebrydende computer til ulandene, der på mange punkter overhaler de produkter, der sælges i dag. Men kan den rent faktisk bruges som middel til at revolutionere uddannelsen af verdens fattige børn?

Arbejdet med Nicholas Negropontes discount-pc, der er døbt XO, er for alvor ved at tage form, og det har resulteret i en veldesignet bærbar multimediemaskine, der rummer alle de ting, som enhver laptop-ejer sukker efter.

Den er lydløs, let, robust, energi- og miljøvenlig og så udnytter den internet-adgangen på en måde, der giver trådløs adgang til alle – over alt.

For at skabe en computer til discount-pris har udviklingsholdet vendt op og ned på en række teknologier, med det resultat, at XO kan gå hen og revolutionere den ganske almindelige bærbare, der ikke har forandret sig nævneværdigt de sidste mange år.

Resultatet er en teknologisk charmetrold.

Skærmteknologi til lavpris

Skærmen er et af de steder, der virkelig er sparet på omkostningerne, men alligevel ikke gået på kompromis med kvaliteten.

Computeren er udstyret med en 7,5-tommer skærm, der maksimalt kan præstere en opløsning på 1200 x 900 pixel i 200 dpi, hvilket overgår mange af de bærbare computere, der er på markedet i dag.

Der er to indstillingsmuligheder hvilket gør, at skærmen kan benyttes under vidt forskellige forhold.

Den kan indstilles til at benytte baggrundsbelysning, der giver farver på skærmen og en fremragende gengivelse indendørs.

Eller man kan vælge en sort-hvid-indstilling i høj opløsning, som er velegnet til at viser indholdet på skærmen i meget kraftigt sollys.

Et stort mesh

I udviklingslandene er der ikke overraskende mangel på internet-udbydere, hvilket de kreative hjerner bag XO prøver at løse ved at udstyre computeren med et out-of-the-box mesh-netværk.

Hver maskine er således også en trådløs-router, der konstant videresender internetforbindelsen peer-to-peer.

Tanken er, at forbindelsen til internettet skal etableres via gateways på skolerne i lokalområdet, og signalet efterfølgende skal spredes via de enkelte XO-computeres indbyggede router.

På den måde oprettes en stor trådløst internet-zone, hvor eleverne kan koble sig på nettet.

100 procent miljøvenlig

XO er fuldt kompatibel med EU’s RoHS-direktiv (Restriction of Hazardous Substances), der stiller store krav til indholdet af seks farlige stoffer i elektrisk og elektronik udstyr.

Det betyder, at XO-computeren ikke indeholder skadelige elementer.

Eksempelvis indeholder det valgte NiMH-batteri ikke giftige tungmetaller og levetiden er meget lang.

Samtidig er det en robust teknologi, der kan oplades med håndkraft, solenergi eller via et bilbatteri.

Batterilevetiden har været et af udviklernes fokusområder.

Et af kendetegnene på de første XO-modeller var et håndsving på selve computeren, der skulle bruge til at oplade batteriet.

Man har af praktiske årsager valgt at fjerne det fra selve computeren, og flyttet det til en ekstern opladerenhed.

Det er endnu ikke endelig besluttet, om det skal være et håndsving, en pedal eller lignende, der skal leveres med maskinen, men den vil komme med en eller anden form for menneskedrevet energileverandør.

Software i fokus

Software-udviklerne bag den prisbillige ulands-pc har ligeledes udviklet en børnevenlig brugergrænseflade med arbejdstitlen Sugar.

XO-computerens styresystem er en nedskaleret version af Red Hats Fedora Core 6-distribution.

Applikationerne man finder i styresystemet inkluderer blandt andet en browser, baseret på Mozilla-teknologi, tekstbehandlingsprogrammet AbiWord, RSS-læser, e-mail-klient, chat-program VoIP og en række multimedieprogrammer til redigering af eksempelvis musik og billeder.

Leve stilheden

De ting, der er mest skrøbelige i den bærbare computer er harddisken, indstikskort og de interne forbindelseskabler.

Derfor har XO slet ingen harddisk, men et flash-kort til lagring af data og kun få interne forbindelser.

Den manglende harddisk og det lave strømforbrug på de øvrige komponenter har givet en yderst positiv tillægseffekt i form af maskinen er helt lydløs. Der er nemlig ingen ventilator i XO.

Kan OLPC rede verden?

Nicholas Negroponte fortæller om projektet, sætter han ambitionsniveauet meget højt. OLPC skal ændre verden.

"Hvis jeg virkelig skal se på mulighederne for at udrydde fattigdom, skabe fred og arbejde med miljøet, så kan jeg ikke se en bedre måde at gøre det på," sagde Nicholas Negroponte for nylig til Technology Review.

Negroponte og ikke mindst kollegaen Seymour Papert fra MIT mener, at OLPC-projektet skal revolutionere undervisningssystemet i de fattige lande.

Samarbejde gennem mesh-netværket, wikis og muligheden for selv at udvikle på den åbne Linux-platform skal give modtagerne en uddannelse, som gør op med den traditionelle tanke om at stoppe viden ind i børnene med vold og magt.

Målgruppen er helt forkert

Den norske organisation Fair, der de seneste fem år har sendt brugt pc-udstyr til skoler i ulandene er meget kritisk overfor det forkromede OLPC projekt.

"Deres målgruppe er børn mellem seks og tolv år. Men den fremmeste forskning viser, at det er usikkert om det overhovedet er godt for børn at bruge computere så meget i den alder," lyder den hårde dom fra Knut Foseide, der er direktør for Fair.

Efter hans mening burde OLPC-projektet lukke.

"Den tunge markedsføring, hvor de også fejlinformerer grænser til uetisk adfærd," siger Knut Foseide.

Han mener, at OLPC skal overveje mål og midler – og eventuelt lave computeren om så den passer til målgruppen på 12 til 18 år.

Produktet er i øjeblikket inde i den afgørende udviklingsfase og statslige uddannelsesinstitutioner i blandt andet Brasilien, Uruguay, Rwanda, Pakistan, Thailand og Libyen tester på livet løs blandt de børn, som skal være fremtidens modtagere.

Læs mere om Negropontes teknologiske uddannelsesprojekt i fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere