Borgerne er taberne i den åbne formatkrig

ComputerViews: Helge Sanders offentlige dobbeltstrategi for dokumentformater er en sejr for Microsoft, og kommer til at cementere softwaregigantens markedsdominans.

ComputerViews: Når Videnskabsministeren nu lægger op til, at der fremover skal eksistere to åbne dataformatstandarder i det offentlige Danmark – Microsofts Open XML og det konkurrerende ODF fra en alliance af open source-leverandører – så er der langt fra tale om en ny situation.

Det er blot atter en triumf for Microsoft i kampen om de datastandarder, der reelt styrer markedet markedet for offentlig software.

Allerede tilbage i slutningen af 2003 lykkedes det Microsoft at få videnskabsminister Helge Sander til at smile og trykke virksomhedens europæiske topchefer på næverne, mens han erklærede den ministerielle støtte til den åbne standard XML, som Microsoft pegede på kunne bruges til at gemme data i Microsofts dengang funklende nye officepakke Office 2003.

Sameksistens
Hensigten med Microsofts initiativ i 2003 var, at kritikken af virksomhedens lukkede formater skulle forstumme.

Microsoft lagde tilsyneladende op til en slags sameksistens mellem leverandørejede produkter som Microsoft Office, der fortsat bygger på proprietære filformater, og fri software som OpenOffice-pakken og andre produkter med åbne filformater og XML-understøttelse.

Og efterfølgende kunne man opleve Microsoft bruge den danske model i reklameøjemed i resten af verden, mens danske embedsmænd figurerede i Microsoft-reklamer eller efterfølgende skiftede den ministerielle ansættelse ud med et job hos Microsoft.

Det arrangement købte Microsoft tid til at udforme en strategi, som skulle imødegå presset for at åbne virksomhedens proprietære dataformater.

Og sidste år kom Microsofts åbne dataformat så.

Open source-verdenen kunne ikke klokkeklart forklare, hvorfor de var så utilfredse med det.

Det er indiskutabelt avanceret og rummer tonsvis af dokumentation, kan man klandre det?

To inkompatible formater
Det er imponerende, at det allerede sidste efterår lykkedes Microsoft at formå IT- og Telestyrelsen til at pege på, at Microsofts åbne format skal sameksistere med det konkurrerende ODF.

Det offentlige it-Danmark tegner altså til at blive begavet med to inkompatible åbne formater.

Som en lille krone på Microsofts værk lykkedes det fornylig at invitere toppen af poppen af danske open source-folk til eksklusivt møde med Steve Ballmer under hans visit i Danmark.

Open source-folkene accepterede invitationen under løfter om fortrolighed.

Så kan der efterfølgende opstå konspirationsteorier og rygter om, hvad der mon blev givet hånd på og - set fra Microsofts synspunkt – i bedste fald skabe splid og splittelse i den i forvejen brogede open source-verden.

Markedskrig
De aktuelle åbne standarder er i høj grad et resultat af en markedskrig, som har bølget i årevis mellem dominerende Microsoft og konkurrenter som IBM, Sun Microsystems, Novell og andre open source-funderede firmaer.

Men taberne ved den danske offentlige værdirelativisme, som konkluderer at to konkurrerende åbne formater er et fedt, er borgerne.

De må leve med de dyre følger af formatkrigen.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
Analyseinstituttet Vanson Bourne foretog i august 2018 en markedsanalyse på vegne af TrueCommerce. Her blev 300 europæiske detail- og produktionsvirksomheder spurgt til deres nuværende samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis bruges fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.