Tegning: Lene Sekjær

Nørderne kan sagtens drive forretning

Tema: De er godt uddannede inden for deres felt. Nogle gange underviser de stadig på universiteter. De kan sagtens skabe virksomheder og blive direktører, men de er et mindretal. Computerworlds tema om job og karriere sætter spot på de mere tekniske nørder, der skaber virksomheder eller bliver direktører.

I 1986 delte tre matematikere fra Aarhus Universitet en flaske rødvin og snakkede om at grundlægge en virksomhed. Det blev begyndelsen på den internationale krypteringsvirksomhed Cryptomathic.

"For sådan nogle rene matematikere som os var det spændende at se en helt ny anvendelse af matematik," husker medstifter Ivan Damgaard.

Det sker, at universiteternes nørd-miljøer bliver fødekæde for vaskeægte it-successer.

Mest markant i de senere år er Google, der er skabt af Larry Page og Sergei Brin, der begge er akademikerbørn og havde sin gang på universitetet Stanford, inden de startede søgemaskinegiganten.

Også stifterne af Navision, der senere fusionerede med Damgaard og blev opkøbt af Microsoft, gik flere år på ingeniørstudiet – med speciale i datalogi – før de grundlagde deres virksomhed.

Fra samme verden har Klaus Holse Andersen, der har det globale ansvar for salg af Microsofts forretningsapplikationer, også en kandidatgrad i datalogi.

Mange iværksættere på datalogi-studiet
Men et hurtigt kig ud over direktører og bestyrelsesmedlemmer viser også, at folk med teknisk viden bestemt ikke er dominerende.

Ivan Damgaard bruger i dag det meste af sin tid som professor på Datalogisk Institut på Aarhus Universitet.

Han gør opmærksom på, at datalogistudierne faktisk producerer et højt antal iværksættere i forhold til mange andre institutter på universiteterne, men der er stadig mange, der simpelthen ikke har lysten til chefjobs.

"Cryptomathic havde ikke eksisteret i dag, hvis vi bare havde været nørder og ikke villet opføre os som andet end det," siger Ivan Damgaard.


Han mener, at det samme gælder for andre med smal teknisk viden.

"Nogle har bare mere lyst til forskning."

Fra motor til bil
I begyndelsen behøvede virksomhedsejerne dog ikke at udvikle forretningsevner.

Der var mangel på folk, der vidste noget om sikkerhed og kryptering, og fritidsvirksomheden fik derfor automatisk nye ordrer efterhånden.

Men så ændrede tiderne sig.

"Du blev nødt til at sælge en hel bil og ikke kun motoren. Det var det ingen penge i. Så vi måtte blive flere mennesker," siger Ivan Damgaard.

Managementfolk nej tak
Derfra var Cryptomathic ikke mere et fritidsprojekt, men en virksomhed med ansatte.

Ifølge Ivan Damgaard overlevede virksomheden kun, fordi folk i virksomhedens inderkreds syntes, det var sjovt at drive virksomhed og efterhånden udviklede nogle forretningsevner.

Ifølge Ivan Damgaard gælder det især medstifteren Peter Landrock, der i dag er virksomhedens bestyrelsesformand,

Interessant nok har virksomheden dog stadig en administrerende direktør, Torben Pryds Pedersen, der kommer fra den tekniske forskningsverden.

Cryptomathic har nemlig ikke haft gode erfaringer med at hente folk ind fra management-verdenen.

"Vi kan have været uheldige. Men det er en speciel ting at styre nichevirksomhed som vores. Hvis man ringer til nogen og siger: "Jeg er fra Cryptomathic", så skal man kunne forklare, hvem vi er," siger Ivan Damgaard og mener, at det kræver en teknisk forståelse for virksomhedens produkter.

Computerworld kigger i disse uger på nogle af de arketyper, der præger it-branchens direktør- og bestyrelsesgange. Udover iværksætteren kigger vi på nørden, forretningsmanden og den rastløse, der skifter fra direktørjob til direktørjob.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med splinternye bærbare: Endelig undgår selskabet en fatal fejltagelse
Microsoft er klar med fjerde generation af sin Surface Laptop. Og her undgår Microsoft omsider at være for karrig med lagerpladsen.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Gør dine medarbejdere til et aktiv i sikkerhedsarbejdet
Vi glemmer hurtigt gode råd og sikkerhedskurser. Men sådan behøver det ikke at være. Moderne træning, opfølgning og simulationer skaber en sikkerhedsorienteret kultur, som minimerer risikoen for, at din virksomhed rammes af ødelæggende cyberangreb.