Artikel top billede

"Vi plejer at være ganske åbne med meget frihed til de ansatte. Men jeg kan ikke kommentere det, som sker i Danmark," siger administrerende direktør for IBM Norge, Morten Thorkildsen. Foto: Charles Williamsen (Foto: Foto: Charles Williamsen)

Norsk IBM-boss lægger afstand til jobkarteller

Den norske landechef hos IBM tager klart afstand fra jobkarteller, mens IBM i Danmark og Belgien anvender de omstridte aftaler. Dermed er det uklart, hvad det amerikanske moderselskab egentlig mener.

"Vi har ingen jobkartel-aftaler - og det ligner slet ikke IBM, at have sådanne aftaler."

Sådan udtaler den norske landechef Morten Thorkildsen til Computerworlds norske søster-udgivelse, idg.no.

"For vores ansatte er arbejdsmarkedet frit. De kan arbejde der, hvor de vil,” lyder det.

Selvom den norske landechef ikke vil kommentere de danske forhold, fortæller han til IDG.no, at de hemmelige jobkarteller i Danmark ikke er repræsentative for hele selskabet.

"Det ligner ikke IBM. Vi plejer at være ganske åbne med meget frihed til de ansatte. Men jeg kan ikke kommentere det, som sker i Danmark, siger han til IDG.no.

Retssag lurer i Belgien

Men også i Belgien er de hemmelige aftaler dukket op.

IBM i Belgien erkender blankt, at firmaet skal godkende enhver ansættelse hos underleverandører og kunder, der ønsker at ansætte medarbejdere fra IBM.

Og medarbejderne kender ikke til dette standard-vilkår, ifølge den belgiske fagforening ACV.

"Vi fandt først ud af det, da en af vores medlemmer klagede over det," siger konsulent Koen Dries fra ACV.

Under den efterfølgende kommunikation mellem fagforeningen og IBM erkendte IBM altså at de hemmelige jobkarteller var standard i aftalerne.

Fagforeningen vil nu høre Arbejdsministeriet om jobkartellerne er lovlige, og overvejer juridiske muligheder for at komme dem til livs.

Fagforening undrer sig

Den danske fagforening Prosa undrer sig over, at det er nødvendigt med jobkarteller i nogle lande, men ikke i andre.

”Det kan åbenbart lade sig gøre i Norge uden jobkarteller. Hvorfor kan det så ikke lade sig gøre i for eksempel Danmark?" spørger næstformand Jan Irgens fra Prosa.

Han efterlyser en udmelding fra den amerikanske IBM-topledelse - ikke mindst efter jobkartel-sagen i sidste måned tog en radikal drejning for en medarbejder hos IBM Denmark, der forsøgte at få øverste topchef Sam Palmisano i tale om jobkarteller.

Men sikkerhedskonsulent Claus Bobjerg Juul blev fyret, efter han var kommet hjem fra en tur til USA, hvor han til IBMs generalforsamling i Knoxville ville stille en række spørgsmål om IBMs praksis.

Det lykkes dog ikke, for da Claus Bobjerg Juul fik mikrofonen i hånden sluttede generalforsamlingen.

I dag sagsøger Claus Bobjerg Juul IBM Denmark for uberettiget fyring og for uvidende at have været underlagt jobkartel-aftaler.

I et skriftligt svar til Computerworld oplyser IBM:

"IBM opererer inden for den lovgivning, som gælder i de lande, hvor vi har aktiviteter."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere