"Vi plejer at være ganske åbne med meget frihed til de ansatte. Men jeg kan ikke kommentere det, som sker i Danmark," siger administrerende direktør for IBM Norge, Morten Thorkildsen. Foto: Charles Williamsen

Norsk IBM-boss lægger afstand til jobkarteller

Den norske landechef hos IBM tager klart afstand fra jobkarteller, mens IBM i Danmark og Belgien anvender de omstridte aftaler. Dermed er det uklart, hvad det amerikanske moderselskab egentlig mener.

"Vi har ingen jobkartel-aftaler - og det ligner slet ikke IBM, at have sådanne aftaler."

Sådan udtaler den norske landechef Morten Thorkildsen til Computerworlds norske søster-udgivelse, idg.no.

"For vores ansatte er arbejdsmarkedet frit. De kan arbejde der, hvor de vil,” lyder det.

Selvom den norske landechef ikke vil kommentere de danske forhold, fortæller han til IDG.no, at de hemmelige jobkarteller i Danmark ikke er repræsentative for hele selskabet.

"Det ligner ikke IBM. Vi plejer at være ganske åbne med meget frihed til de ansatte. Men jeg kan ikke kommentere det, som sker i Danmark, siger han til IDG.no.

Retssag lurer i Belgien
Men også i Belgien er de hemmelige aftaler dukket op.

IBM i Belgien erkender blankt, at firmaet skal godkende enhver ansættelse hos underleverandører og kunder, der ønsker at ansætte medarbejdere fra IBM.

Og medarbejderne kender ikke til dette standard-vilkår, ifølge den belgiske fagforening ACV.

"Vi fandt først ud af det, da en af vores medlemmer klagede over det," siger konsulent Koen Dries fra ACV.

Under den efterfølgende kommunikation mellem fagforeningen og IBM erkendte IBM altså at de hemmelige jobkarteller var standard i aftalerne.

Fagforeningen vil nu høre Arbejdsministeriet om jobkartellerne er lovlige, og overvejer juridiske muligheder for at komme dem til livs.

Fagforening undrer sig
Den danske fagforening Prosa undrer sig over, at det er nødvendigt med jobkarteller i nogle lande, men ikke i andre.

”Det kan åbenbart lade sig gøre i Norge uden jobkarteller. Hvorfor kan det så ikke lade sig gøre i for eksempel Danmark?" spørger næstformand Jan Irgens fra Prosa.

Han efterlyser en udmelding fra den amerikanske IBM-topledelse - ikke mindst efter jobkartel-sagen i sidste måned tog en radikal drejning for en medarbejder hos IBM Denmark, der forsøgte at få øverste topchef Sam Palmisano i tale om jobkarteller.

Men sikkerhedskonsulent Claus Bobjerg Juul blev fyret, efter han var kommet hjem fra en tur til USA, hvor han til IBMs generalforsamling i Knoxville ville stille en række spørgsmål om IBMs praksis.

Det lykkes dog ikke, for da Claus Bobjerg Juul fik mikrofonen i hånden sluttede generalforsamlingen.

I dag sagsøger Claus Bobjerg Juul IBM Denmark for uberettiget fyring og for uvidende at have været underlagt jobkartel-aftaler.


I et skriftligt svar til Computerworld oplyser IBM:

"IBM opererer inden for den lovgivning, som gælder i de lande, hvor vi har aktiviteter."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.