Bliver det uafgjort mellem ODF og Open XML?

ComputerViews: Parterne i kampen om de åbne dokumentformater er ved at begrave stridsøksen. Meldingerne fra begge lejre tyder på, at de har accepteret både ODF og Open XML som en del af fremtidens Danmark.

ComputerViews: I kampen om hvilken åben standard vi skal benytte i Danmark efter årsskiftet, er både ODF og Open XML kommet nærmere målet.

Stridens parter ser nemlig ud til at have accepteret, at der skal være plads til begge.

Men er stridsøksen virkelig blevet begravet til fordel for en dobbeltløsning, hvor der er plads til, at ODF og Open XML lever side om side?

Parolerne om, at vi kun skal have ét format er i hvert fald stilnet af, og dualismen præger i højere grad debatten – og det fra begge sider.

Både Sun og Microsoft er eksempelvis parate med konkrete værktøjer, der kan løse opgaven med konvertering af dokumenter mellem formater og platforme.

Et signal om at parterne er klar, hvis politikerne beslutter sig for, at både ODF og Open XML skal være de åbne dokumentformater i Danmark.

Microsoft skruer charmen på
Der har aldrig været tvivl om, at Microsoft naturligvis ønsker to formater repræsenteret på de danske computere.

Alt andet ville være et nederlag for firmaets Open XML. Derfor prøver firmaet med alle midler at stille sig i et godt lys.

Det understøttes af flere initiativer, som Microsoft gang på gang hiver frem for at dokumentere deres gode vilje i forhold til ODF.

Software-giganten har igangsat et udviklingsarbejde, der skal sikre et godt oversættelsesprogram, som kan håndtere begge formater på Office-platformen.

Resultaterne af udviklingsarbejdet bliver endda lagt ud som åben kildekode, så alle kan få adgang til hvad Microsofts ODF-converter rummer bag den grafiske brugerflade.

Samtidig stemte firmaet fra Redmond ja til at optage ODF på American National Standards Institutes (ANSI) liste over standarder.

Igen en goodwill-gestus, der skal understrege, at Microsoft vil ODF-folket det godt – og at der er plads til alle.

Fredspiben tændes ved ODF-bålet
Den mere organiserede del af ODF-fløjen, med blandt andet Sun som drivkræft, har ligeledes udsendt signaler om, at der kan blive plads til begge dokumentformater.

Den overordnede holdning er stadig at ODF er klart at foretrække, men der er fra flere kanter kommet udtalelser om, at konsekvensen i Danmark kan blive to formater.

Simon Phipps giver i et podcast til Computerworld således udtryk for, at han ikke udelukker Microsofts format og godt kan forstå, hvis politikerne vælger dobbeltløsningen.

Et andet eksempel på at 'der foregår noget mellem parterne' blev skabt da Microsofts topchef, Steve Ballmer, var i Danmark i slutningen af april.

Her blev der afholdt et ’hemmeligt’ møde mellem software-giganten og repræsentanter fra opne sourcs- og ODF-miljøet.

Hvad der foregik på mødet er kun forbeholdt deltagerne, der var nemlig enighed om, at indholdet ikke skulle offentliggøres.

Så sent som i denne uge blev der afholdt et seminar, arrangeret af DKUUG, SSLUG, KLID i samarbejde med Microsoft og Sun, der havde til formål, at se på om de to verdner kunne forenes.

I sin indledning sagde Keld Simonsen, bestyrelsesmedlem i DKUUG, at formålet med at kalde folk sammen til orienteringen var, at mødes til noget produktivt og ikke bare at slå hinanden oven i hovedet.

Seminaret handlede om de to oversættelsesprogrammer fra henholdsvis Microsoft og Sun, og produkterne blev demonstreret og afprøvet af eksperter fra begge lejre.

Konklusionen på de interessante indlæg var, at det nok skal lade sig gøre at få oversættelsesprogrammerne til at danne bro mellem formaterne, og ingen udelukkede den anden part som spiller på banen i fremtidens Danmark.

I stedet for at puste til gløderne blev der således røget fredspibe ved bålet.

Parterne ser ud til at have accepteret hinanden, og arbejder nu på at gøre samlivet tåleligt for både dem selv og ikke mindst de mange dokumentbrugere rundt om i Kongeriget.

ComputerViews er en særlig analyseform, som Computerworld anvender. Læs mere om ideen bag ComputerViews her
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Bankdata klar med sin største it-leverance nogensinde: “Det er fire eller fem gange større end nogen andre projekter, vi har haft”
Om to måder går Bankdata ind i næste fase af det største initiativ i virksomhedens historie. “Det er fire eller fem gange større end nogen andre projekter, vi har haft. Det har været et stort og meget vigtigt projekt,” siger udviklingsdirektør hos Bankdata Christian Wiese.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.